31 iulie 2024 este termen limită pentru depunerea cererilor privind ajutoarele la motorină şi în sectorul creşterii animalelor, a reamintit fermierilor Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Cererile pentru subvenția la motorină se pot depune până pe 31 iulie 2024
Fermierii pot depune cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat în contul cantităţilor de motorină utilizate în agricultură şi în sectorul creşterii animalelor până pe data de 31 iulie 2024.
Tot până pe data de 31 iulie 2024, se pot depune cererile de plată pentru acordarea ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, aferente activităţii din iunie/trimestrul II 2024, în conformitate cu OUG nr. 61/2023 pentru efectuarea serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei şi pentru efectuarea serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale.
Este vorba despre cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrului II 2024, respectiv în perioada 1 aprilie 2024 – 30 iunie 2024, în conformitate cu HG nr. 1174/2014 şi OMADR 1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare ca diferenţa dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse. El are o valoare unitară de 1,746 lei/litru, în conformitate cu HG nr. 55/2024, a informat, joi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Au fost suplimentate fondurile pentru subvenția la motorină
Recent, a fost aprobată alocarea a 270 de milioane de lei credite de angajament şi a peste 570 de milioane lei credite bugetare pentru subvenţionarea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, susţinerea investiţiilor în creşterea suinelor şi în sectorul avicol şi pentru susţinerea activităţii sale.
Guvernul României va continua să investească în reabilitarea sistemului de irigații. Va aloca suplimentar 100 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru lucrările din stații și pentru cele de impermeabilizare a canalelor sau achiziţionarea de echipamente.
Executivul vrea să extindă programul de susținere a investițiilor în sectoarele de creștere a porcilor și păsărilor pentru care alocă suplimentar 300 de milioane de lei.
„Fonduri suplimentare sunt destinate şi pentru sprijinirea producătorilor agricoli prin subvenţionarea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, susţinerea activităţii de investiţii în creşterea suinelor şi în sectorul avicol, precum şi pentru susţinerea activităţii ministerului şi a structurilor subordonate.
În acest sens, a fost aprobată alocarea a 270 de milioane de lei reprezentând credite de angajament şi a peste 570 de milioane lei credite bugetare către bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, a anunțat recent purtătorul de cuvânt al Executivului.