Se plafonează prețurile la alimente!? Vestea momentului în România. Florin Cîțu a spus clar

bani

Sursă: Dreamstime

Criza facturilor la energie și gaze a afectat întreaga Europă. În timp ce unele Guverne au luat măsuri pentru a-și ajuta cetățenii să depășească cu bine această perioadă, în România, la momentul actual există doar câteva propuneri.

PSD-ul a propus plafonarea preţurilor la alimentele de bază, pe modelul Ungariei, însă liderul PNL, Florin Cîțu nu este chiar așa de încântat. Acesta a menționat că încă nu a văzut propunerea și a atras atenția și cu privire la urmări.

Mai exact, acesta susține că „există riscul de a avea o penurie” și de a vedea cozi în magazine.

„Deocamdată nu am văzut această propunere ca să-mi exprim punctul de vedere. Atunci când plafonezi prețurile există riscul de a avea o penurie și vedem cozi. Dar să vedem propunerea”, a declarat, marţi, Florin Cîţu.

În ceea ce privește măsura referitoare la reducerea TVA, Florin Cîțu susține că este un susținător al taxelor mici însă nu se pune problema de reducere a taxelor pentru toate produsele.

„Noi vom susține taxe cât mai mici. Am un singur principiu de la care nu abdicăm, anume de a reduce taxele pentru toate produsele. Deci dacă găsim că este oportun pentru un produs, de ce nu am reduce la toate produsele? Aș susține oriunde, oricând o reducere a taxelor”, a adăugat liderul PNL.

Care sunt propunerile făcute de PSD

Reacția liderului PNL vine în contextul în care social democrații au venit cu o serie de propuneri pentru a pune capăt crizei facturilor la gaze și la electricitate.

Printre acestea se numără plafonarea prețului la energie și gaz la o valoarea mai mică decât cea stabilită anul trecut, dublarea volumului pentru care prețul este compensat și reducerea TVA-ului la 5%.

Mai exact, propunerile PSD sunt următoarele:

  • plafonarea prețulu la energie la 0,308 lei/kWh și plafonarea prețului la gaze la 0,2 lei/kWh;
  • acordarea unei compensații de 0,29 lei/kWh pentru energie electrică și a unei compensații de 0,06 lei/kWh pentru gaze;
  • reducerea TVA-ului de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze de la 1 februarie atât pentru consumatorul casnic cât și pentru IMM-uri;
  • dublarea plafonului de consum până la care se aplică compensarea;
  • recalcularea facturilor greșite fără penalități și interzicerea debranșării în aceași perioadă, dar și penalizarea abuzurilor
  • pentru IMM-uri și servicii esențiale (instituții publice, școli, spitale, creșe, infrstructură critică, cabinete medicale individuale și alte profesii liberale) – plafonarea prețurilor la energie la 0,700 lei/kWh (inclusiv TVA) și plafonarea prețului la gaze la 0,300 lei/kWh (inclusiv TVA);
  • supraimpozitarea, acolo unde se face profitul, nu doar la producător, ci pe tot lanțul; reglementarea marjei de profit pe tot lanțul.