Apare venitul de maternitate în Italia
Partidul Forza Italia a decis să introducă un nou venit, cunoscut sub numele de ”venit de maternitate”.
Acest sprijin financiar de 1.000 de euro lunar timp de cinci ani este destinat femeilor care aleg să păstreze sarcina în ciuda dificultăților economice.
Propunerea, în prezent în etapa de prezentare legislativă, urmărește să abordeze recurgerea la avort din motive financiare și sociale, considerate a fi subevaluate de măsurile actuale de sprijin familial.
Proiectul, divizat simplu în două articole, are scopul de a crea un fond de 600 de milioane de euro la Ministerul Economiei pentru a acoperi cheltuielile asociate.
Criteriile pentru a beneficia de venitul de maternitate
Cu toate acestea, accesul la acest venit de maternitate este condiționat de criterii riguroase. Beneficiarele trebuie:
- să aibă un venit Isee sub 15.000 de euro pe an
- și să fie rezidente italiene
În plus, propunerea implică o implicare profundă a centrelor de consiliere și a structurilor medico-sociale în oferirea de alternative și sprijin psihologic femeilor care se confruntă cu presiuni economice pentru a avorta.
Proiectul ar submina drepturile femeilor
Criticii proiectului subliniază că această inițiativă ar putea submina dreptul la autodeterminare al femeilor, aducând în discuție respectarea legii 194, care reglementează avortul în Italia.
”Este pură propagandă pe pielea femeilor, mai ales din partea celor care au abolit venitul de cetățenie”
Acest punct de vedere este susținut de opoziția politică, cum ar fi Partidul Democrat și M5S. Ei văd propunerea ca pe o formă de manipulare economică a alegerilor reproductive.
”Abolirea venitului de cetățenie a dus la apariția a 6 milioane de persoane foarte sărace în Italia. În schimb, Gasparri crede că cumpără dreptul femeilor la autodeterminare”, a declarat Alessandra Maiorino, vicelider de grup al M5s în Senat.
În contrast, susținătorii propunerii argumentează că măsurile actuale de sprijin familial nu sunt adecvate pentru a preveni avorturile din motive economice și sociale, astfel că este necesară o abordare mai robustă și bine finanțată pentru a sprijini femeile însărcinate în dificultate.
Maurizio Gasparri, liderul senatorilor Forza Italia, insistă asupra importanței de a oferi femeilor opțiuni concrete în fața presiunilor economice.
Apărătorii drepturilor femeii o critică pe Georgia Meloni
Giorgia Meloni este criticată de susținătorii drepturilor femeilor pentru încercarea sa de a restricționa accesul la avort în Italia. Aici, Biserica Catolică deține o influență semnificativă.
Avorturile sunt legale în Italia din 1978. Totuși, nu mulți medici ginecologi sunt dispuși să facă această procedură. Ei invocă obiecția de conștiință pentru a refuza să le efectueze.