Se dau 15.000 de lei pentru români

Joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că în cadrul şedinţei Guvernului se va adopta o iniţiativă pentru cuplurile şi persoanele infertile care aspiră să devină părinţi.

”Luăm o măsură importantă pentru persoanele şi cuplurile infertile care doresc să aibă copii”, a anunţat premierul.

Marcel Ciolacu spune că aceștia vor putea primi sprijin financiar de până la 15.000 de lei pentru a acoperi costurile medicamentelor şi procedurilor specializate în România.

În vederea acestui obiectiv, bugetul Ministerului va fi majorat cu 150 de milioane de lei, pentru a putea susține aproximativ 10.000 de beneficiari, spune Marcel Ciolacu.

”Suplimentăm bugetul Ministerului cu 150 de milioane lei, astfel încât să acoperim aproximativ 10.000 de beneficiari”, a mai spus premierul.

1 din 5 cupluri se confruntă cu infertilitatea în România

Infertilitatea devine o problemă tot mai întâlnită pe plan global, cu o scădere a ratei natalității de peste 6% în Franța în ultimul an. Această tendință se observă și în țări precum Spania, Italia, Germania și Japonia.

În România, una din cinci cupluri se confruntă cu problema infertilității.

Andreas Vythoulkas, medic ginecolog specialist în fertilitate, a declarat în martie pentru Aleph News că motivul principal pentru această problemă nu ține de partea medicală.

Având în vedere că o bună parte dintre femei doresc să se axeze acum pe carieră, ele iau în considerare un copil la vârste mai înainte. Acest lucru are un impact major în ceea ce privește fertilitatea. Ea scade odată cu vârsta înaintată a femeii.

„Poate o să vi se pare ciudat, dar cel mai important motiv nu este unul medical, ci cuplurile se gândesc tot mai târziu să facă un copil. Femeile de astăzi se gândesc tot mai târziu de a avea un copil. Au alte priorități, precum cariera și atunci, gândindu-se mai târziu la un copil, lucrurile devin mult mai complicate. Fertilitatea scade odată cu vârsta înaintată a femeii”, a explicat Andreas Vythoulkas.

Familie
Familie/SURSA FOTO:Dreamstime

Materialul genetic nu mai este bun

Doar 20% din materialul genetic de reproducere al unei femei de 30 de ani nu este bun. La 40 de ani, procentajul este inversat. 80% din materialul genetic de reproducere al femeii fiind considerat nefavorabil.

El a menționat că, în consecință, probabilitatea de a obține o sarcină este mult mai mică.

„Doar 20% din materialul genetic de reproducere al unei femei de 30 de ani nu este bun. La 40 de ani este invers. 80% din materialul genetic de reproducere al femeii nu este bun. Și așa, probabilitatea să obținem o sarcină este mult mai mică”, a adăugat Andreas Vythoulkas.

Acesta a mai spus că a crescut foarte mult procesul de infertilitate și la bărbați. Se întâmplă asta din cauza schimbării modului de viață.

Statisticile indică faptul că 90% dintre cuplurile care caută tratamente medicale obțin rezultatele dorite. Concret, reușesc să conceapă un copil.