Guvernul a anunțat majorarea salariului minim de la 1 iulie, la 3700 de lei. Vorbim, însă, despre salariul brut. Creșterea salariului net înseamnă peste 280 de lei care vor intra, în fiecare lună, pe cardurile celor plătiți cu salariul minim pe economie.
Se dau 284 de lei în plus pe lună
Creșterea salariului minim pe economie, veste bună sau veste rea? Salariul minim pe economie a fost majorat de la 3.300 de lei brut la 3.700 de lei brut. Angajații din România vor primi mai mulți bani abia în august 2024. Din cei 3.700 de lei, 300 de lei sunt scutiți de taxe și contribuții. Pe scurt, oamenii vor primi 2.400 de lei net din august 2024. Pe scurt, ei vor beneficia de o creștere a venitului lunar de peste 12%, adică de 284 de lei.
Potrivit analiștilor financiari, antreprenorii români vor fi cei care vor suporta creșterea salariului minim pe economie. În consecință, ar putea ajusta prețurile produselor și serviciilor lor. Această majorare este considerată un factor stimulator al inflației, putând determina creșteri posibile ale prețurilor pe piață. Ba mai mult, ca urmare a creșterii costurilor cu forța de muncă, companiile locale ar putea fi nevoite să recurgă la restrângerea personalului.
Creșterea salariului minim pe economie va pune o mare presiune pe companiile românești
La rândul său, Traian Băsescu crede că majorarea salariului minim pe economie cu 240 de lei va pune o mare presiune pe companiile românești. El crede că Guvernul Ciolacu nu înțelege ce înseamnă majorarea salariului minim pe economie.
„Oamenii aceștia nu înțeleg ce înseamnă creșterea salariului minim. Ei cred că vor adăuga 240 de lei la cei care sunt plătiți cu salariul minim. Vă pot spune că sunt companii gigant – cum e Calea Ferată, Metrorex-ul, Calea Ferată cu toate unitățile ei, care are grila de salarizare având ca bază salariul minim – și creșterea cu 240 de lei aruncă în aer toată grila de salarizare, până la cel cu salariu de 15.000 de lei. Deci companiile sunt într-o mare dificultate!”, a explicat fostul președinte al României într-o emisiune TV.
Sectorul privat, important pentru economia națională
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a reamintit tuturor că sectorul privat reprezintă coloana vertebrală a economiei românești, fiind responsabil pentru cea mai mare parte a veniturilor care alimentează bugetul de stat. Din punctul lui de vedere, este necesar să existe un dialog și o relație de parteneriat între Executiv și mediul de afaceri. Mediul de afaceri nu ar trebui să fie considerat un adversar al Guvernului României, ci mai degrabă un partener în procesul de dezvoltare economică.
Guvernul României și toate instituțiile publice ar trebui să acționeze ca parteneri ai mediului de afaceri. Nu ar trebui să fie constrâns deoarece beneficiază de libertatea conferită de economia de piață pentru a iniția și dezvolta afaceri în țară, valorificându-și resursele și inovația.