Se plătesc 4.000 de lei net pe lună în România. Jobul de care fug toți românii: Să vină străini, îi angajăm

bani, legea salarizarii, pensii

Bani / SURSA FOTO: Dreamstime

România se numără printre țările cu cele mai multe oi, iar cererea de forță de muncă este enormă. Cu toate acestea, angajatorii oferă posturi de cioban, inclusiv cazare și masă, dar oamenii continuă să le refuze.

Românii nu mai vor să fie-n Miorița

România se află printre țările cu cele mai multe oi, iar cererea de forță de muncă este uriașă, cu oferte semnificative din partea angajatorilor. Cu toate acestea, postul de cioban, care include cazare și masă, este refuzat pe bandă rulantă.

Deși salariile pot ajunge la 4.000 de lei net, plus mâncare, cazare și băutură, România se confruntă cu un deficit de 50.000 de ciobani. Majoritatea preferă să plece în străinătate, unde pot câștiga 1.800 de euro, în condiții teoretic mai bune și mai sigure.

Patronii se plâng de situație

Un fermier din Timiș a declarat că anul trecut avea 1.500 de animale, dar a rămas cu doar 600 din cauza lipsei de angajați. Problema este gravă, iar fermierii se reorientează către angajați din Asia, potrivit Știrilor PRO TV.

Problema este că aceștia nu știu exact ce au de făcut și nu fac față frigului de la munte.

„Gardul le păzește, altfel nu ai nicio șansă să le mai ții. Oile nu se mai mulg, le păstrăm doar pentru miei”, povestește Ion Bratu, crescător de oi. La o altă stână, proprietarul are nevoie urgentă de patru ciobani, dar a găsit doar unul, arată sursa citată.

România, unul din marii exportatori

În România, deficitul de ciobani reprezintă o problemă semnificativă pentru sectorul agricol, în special în contextul numărului mare de ovine deținute de țară. Cu peste 10 milioane de capete de oi, România se află printre principalii producători de carne și lapte de oaie din Europa, dar pentru a gestiona aceste efective este nevoie de aproximativ 50.000 de muncitori specializați.

Cu toate acestea, industria se confruntă cu o criză de forță de muncă, mai ales din cauza migrației masive a celor care aveau experiență în acest domeniu.

Mulți dintre ciobani au plecat în vestul Europei, unde salariile sunt mult mai atractive comparativ cu cele din România.

În țările din UE, salariile pentru muncitori în domeniul agriculturii și al creșterii animalelor variază între 1.200 și 1.800 de euro pe lună, iar cazarea și mesele sunt de obicei asigurate.

Aceste condiții sunt mult mai avantajoase decât cele oferite în România, unde salariile pentru un cioban se învârt în jurul a 4.000 de lei (aproximativ 800 de euro), iar muncitorii nu beneficiază întotdeauna de aceleași facilități.

Pentru a face față acestei lipse acute de personal, fermierii români au început să recruteze lucrători din Asia, în special din Nepal sau Vietnam, însă aceștia întâmpină dificultăți serioase în adaptarea la condițiile de muncă specifice din zonele montane ale țării, mai ales iarna.

Munții din România sunt un mediu deosebit de dificil, cu temperaturi scăzute și ierni grele, care nu sunt comparabile cu climatul din regiunile din care provin acești lucrători. Aceasta face ca angajații să nu reziste mult timp în acest sector, iar fermierii se confruntă cu o rotație rapidă a forței de muncă.