Se plătește salariu 4.500 de lei lună de lună. Domeniul are nevoie de 500 de mii de specialiști

Cu toate acestea, odată ce acumulează experiență, aceștia pot ajunge la un salariu de 3.000-4.000 de euro. Această oportunitate, combinată cu pasiunea pentru tehnologie din copilărie, a atras zeci de mii de absolvenți de liceu spre domeniul ingineriei. Universitățile tehnice își selectează acum noii studenți prin intermediul unor examene riguroase.

În următorul deceniu, România va avea nevoie de aproximativ 500.000 de ingineri, conform rectorilor universităților tehnice. Cu toate că absolvenții acoperă doar un sfert din cerințele pieței, facultățile din orașele mari au menținut un proces de selecție strict.

De exemplu, la Timișoara, peste 8.000 de candidați au susținut un test scris pentru un loc la Automatică și Calculatoare.

„Am dat un examen din 12 întrebări, probleme de matematică. Chiar îmi place să stau să umblu la calculator, mai ales când e vorba de programare și de inginerie în sine”, a declarat un candidat pentru ProTV.

Studenții de la Politehnică au căutare

Profesorii observă că tot mai multe industrii își manifestă interesul față de studenții de la politehnică. Pe lângă domeniile IT, transport și comunicații, un sector în creștere este cel al sănătății.

Atât în spitalele publice, cât și în clinicile private, există o cerere tot mai mare de specialiști care să se ocupe de securizarea informațiilor.

„Și-a dorit tare. Are verișori mai mari care au urmat această facultate și asta i-a plăcut ei. A terminat și șefă de promoție”, a precizat un părinte pentru aceeași sursă.

Circa 60% dintre viitorii studenți la Politehnică își vor desfășura activitatea profesională în domeniul în care obțin diploma de licență. De asemenea, jumătate dintre bobocii din anul I au membri ai familiei care sunt ingineri.

„Unchiul meu a urmat Politehnica și este unul din visele mele să îl urmez”, a spus un aspirant.

Cei 40.000 de elevi vor începe studiile din toamnă în uriașul campus al Politehnicii din București. Dintre aceștia, 4.000 au fost admiși în etapa de pre-admitere, datorită premiilor câștigate și îndeplinirii standardelor impuse de facultăți. Alți 2.000 au fost acceptați în urma testului scris, dintr-un total de 10.000 de candidați. Astfel, în acest an, concurența a fost de 5 candidați pe un loc.

„Cu un interes mai mare pentru elevi, domenii cum ar fi calculatoarele și tehnologia informației, vorbim despre domeniul energetic… și inginerie medicală”, a spus și Profesor doctor inginer Horia Necula, prorectorul Politehnicii București.

Politehnica din București a înființat o agenție proprie de plasare a forței de muncă. Studenții și masteranzii au acum oportunitatea de a aplica pentru cele 20.000 de locuri de muncă și stagii de practică plătite, disponibile prin intermediul companiilor partenere.