Se plătesc 500 de lei pe zi. Nu e nevoie de facultate. Românii nici nu vor să audă

bani, lei

SURSA FOTO: Dreamstime

Jobul bine plătit, chiar și cu o remunerație de 500 de lei pe zi, este ignorat de mulți români. Deși salariul este atractiv, puțini sunt cei dispuși să îl accepte, iar angajatorii se plâng că nu găsesc pe nimeni interesat să îl ocupe.

Jobul bine plătit în România: o oportunitate neglijată

În ciuda faptului că România are unele dintre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, există și joburi bine plătite în țară. Cu toate acestea, mulți ocolesc aceste oportunități. Unii angajatori sunt dispuși să ofere chiar și 500 de lei pe zi, dar găsirea viitorilor angajați rămâne o provocare semnificativă.

Persoanele interesate să obțină venituri mai mari ar trebui să știe că locurile de muncă în sectorul agricol sunt remunerate foarte bine.

Recent, cineva interesat să se mute în mediul rural a întrebat cât se plătește pentru o zi de muncă în agricultură.

Un utilizator a întrebat într-un grup de Facebook dacă se mai găsesc oameni dispuși să facă muncă fizică în agricultură și a cerut să afle cât se plătește pentru o zi de muncă la săpat în grădină, menționând că ar fi apreciat și informații despre județul în care se desfășoară activitatea.

“Nimeni nu mai găsește oameni dispuși la muncă fizică în agricultură, știm. Totuși: cât mai plătiți pentru o zi de sapă la grădină? Mulțumesc. P.S.: poate menționați și județul”, a fost întrebarea adresată de un utilizator, pe un grup de Facebook.

Multe dintre comentariile de pe internet au fost considerate foarte utile și au surprins pe mulți. Fermierii au exprimat frustrări cu privire la dificultățile întâmpinate în găsirea personalului disponibil pentru angajare, chiar și atunci când oferă salarii peste media pieței.

Probleme în găsirea muncitorilor: costuri crescute pentru tăiatul lemnelor

În județul Dâmbovița, cineva a remarcat că unii tăietori de lemne cer sume considerabile pentru o zi de muncă, ajungând uneori până la 500 – 600 de lei.

Potrivit adevarul.ro, o persoană din Dâmbovița a relatat că locuitorii din zonă s-au oprit din căutări pentru muncitori, deoarece știu că nu mai găsesc pe nimeni disponibil. Ei își cheamă fiul să îi ajute când poate, de la oraș.

De asemenea, se relatează că unei vecine i s-a cerut să plătească 600 de lei pentru o zi de tăiat lemne, deși se aștepta să plătească 300 de lei. Ea a dat 500 de lei, însă persoana nemulțumită nu s-a mai prezentat a doua zi.

SURSA FOTO: Dreamstime

“Noi, în Dâmbovița, ne-am liniștit, nu mai căutăm, că știm că nu mai găsim. Îl convocăm pe fiu și vine când poate, de la oraș, să ne ajute. Unei vecine i s-au cerut 600 pentru tăiat lemne, pe o zi. Ea se aștepta la 300, i-a dat 500 și cetățeanul nemulțumit nu a mai venit și a doua zi”,  a scris persoana respectivă.

În Mehedinți și Bistrița-Năsăud, muncitorii agricoli sunt plătiți cu 250 de lei pe zi, beneficiind și de masă și băutură. În multe cazuri, angajatorii asigură și hrana și apa. În județul Argeș, tarifele pentru munca de tăiere a buruienilor încep de la 300 de lei pe zi.

Alți participanți la discuție consideră că lucrătorii în agricultură ar trebui să primească aceeași plată în toate județele. Unul dintre utilizatori a menționat că este important să se respecte salariul minim pe economie, dar și să fie acoperite nevoile fundamentale ale muncitorilor, cum ar fi masă și cazare.

Uniformitate în plata muncii

Un utilizator a adus o opinie, recunoscând că nu are experiență directă în viața de la țară și că logica sa se bazează pe o altă perspectivă. A menționat că salariul minim brut în România în prezent este de 3.300 de lei, iar împărțit la 20 de zile lucrătoare, acesta înseamnă aproximativ 165 de lei pe zi.

Din punctul său de vedere, salariul minim pe care ar trebui să-l primească acești oameni ar trebui să fie același în toate județele și să nu fie influențat de situația economică actuală a acestora.

A menționat că nu ar trebui să existe diferențe între județe și nici să se facă distincții bazate pe diverse comentarii despre asistență socială sau lene. Consideră că munca și plata ar trebui să fie uniforme, deoarece toți locuiesc în aceeași țară.

“Vin și eu cu o părere, poate nu pe gustul tuturor, nu stau la sat încă, așa că logica mea se va baza mai mult pe alta perspectivă. Salariul minim brut pe România la ora actuală este 3.300, împărțit la 20 zile lucrătoare vine cam 165 RON pe zi.

Din punctul meu de vedere, acela ar trebui să fie minimul cu care plătiți acești oameni, și nu ar trebui să se facă diferența între județe și starea curentă a acestora (că văd tot felul de comentarii că sunt asistați social, că sunt leneși etc. Este cam irelevant, munca și plata trebuie să fie aceeași, că toți trăim în aceeași țară)”, a scris cineva.

Opinii divergente în secțiunea de comentarii privind plata în agricultură

În secțiunea de comentarii, utilizatorii și-au exprimat diverse opinii. Unii consideră că suma de 150 de lei pe zi este suficientă, în timp ce alții au menționat că munca este foarte solicitantă, ceea ce justifică cererea unor muncitori pentru sume mai mari.

Cineva a menționat că cei care mai sunt motivați să lucreze primesc mai mult de 150 de lei pe zi, beneficiind și de mâncare, cafea, bere și țigări, iar adăugarea berii și țigărilor adaugă în total aproximativ 50 de lei la plata zilnică.

“Primesc mai mult de atât cei care mai au chef de muncă. 150 lei/zi, plus mâncare, cafea, bere, țigări. Doar berea și țigările și tot adaugă vreo 50 de lei la plata zilei”, a spus cineva.

O altă persoană a adăugat că munca este dificilă și că mulți nu ar veni nici măcar pentru 200 de lei pe zi să ajute. Aceștia au impresia greșită că deținând un solar și 20 de ari de legume, cineva este automat miliardar.

“Munca este «grele», din păcate mulți se uită că ai și nu ar veni nici pe 200 de lei la zi să te ajute. Au impresia că dacă ai un solar și 20 de ari de legume ești miliardar”, a adăugat o altă persoană.

Într-un alt comentariu, cineva a menționat că în Italia, o zi de muncă este plătită între 40 și 45 de euro, incluzând mâncarea ta, băutura ta, țigările tale și benzina ta.

Munca trebuie să fie efectuată corespunzător, altfel ești trimis acasă pe cheltuiala ta.

“În Italia o zi de muncă variaza în 40-45 de euro cu mâncarea ta, băutura ta, țigările tale și benzina ta. Și muncești cum trebuie, altfel te trimite acasă pe banii tăi”, a mai scris cineva.