Guvernul a aprobat măsuri de austeritate care vizează inclusiv marii sportivi

Marii sportivi români, afectați de deciziile Guvernului. Executivul a aprobat prin așa-numita „Ordonanță trenuleț” măsuri de austeritate care afectează sportivii de performanță, dar și sprijinul pentru copii și juniorii din cluburile sportive.

Actul normativ îngheață rentele viagere ale medaliaților olimpici, mondiali și europeni la nivelul lunii noiembrie 2024, menține plafonarea indemnizațiilor de merit și suspendă din nou voucherele sportive pentru copii.

Rentele viagere ale sportivilor, prevăzute în Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, vor fi acordate în 2025 la nivelul stabilit în noiembrie 2024. Această plafonare este în vigoare din 2017, iar în noiembrie 2024, Agenția Națională pentru Sport (ANS) a achitat 3.647.814 lei, echivalentul a peste 730.000 de euro, pentru aproximativ 600 de beneficiari.

Sumele variază între 3.493 lei și 16.635 lei (circa 3.350 de euro), cele mai mari rente fiind primite de 33 mari campioni precum Nadia Comăneci, Doina Melinte, Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Nicu Vlad și Marian Drăgulescu.

Fosta președintă ANS, Elisabeta Lipă, a explicat motivele plafonării

Marii sportivi români, afectați de deciziile Guvernului. Elisabeta Lipă, fosta șefă a Agenției Naționale pentru Sport, a explicat că plafonarea rentelor viagere se face anual prin „Ordonanța trenuleț”, gestionată de Ministerul de Finanțe, din cauza lipsei fondurilor. Ea a menționat că, în ultimii șapte ani, nu s-au făcut demersuri concrete pentru deblocare, iar costurile lunare au crescut de la 5 milioane de lei în 2018 la 9,5 milioane în 2024.

O actualizare ar ridica cheltuielile anuale la 113 milioane de lei.

„Plafonarea rentelor se realizează în fiecare an prin ordonanţa ‘trenuleţ’, aşa se numeşte, prin care se plafonează mai multe lucruri. Şi asta ţine strict de Ministerul de Finanţe. Nu a blocat Ministerul Sportului sau Agenţia Naţională pentru Sport rentele viagere.

Ele sunt plafonate de șapte ani de către Ministerul de Finanţe. Şi de fiecare dată s-a spus că sunt plafonate din lipsă de fonduri. Din ce ştiu eu în ultimii șapte ani nu s-a făcut niciun demers oficial către Ministerul de Finanţe de deblocare, doar la nivel declarativ în presă de către fostul ministru.

Dar concret, cu documente, nu s-a făcut nimic. Am făcut o simulare pe ani, de când s-au blocat rentele şi costurile lor pe lună a fost de 5 milioane de lei în 2018, iar în 2024 se ridică la 9,5 milioane. Dacă ar fi actualizate la zi, atunci creşterea ar fi până la 113 milioane de lei”, a menţionat Elisabeta Lipă, într-o conferință de presă.

Elisabeta Lipă
SURSA FOTO: Facebook, Elisabeta Lipă

Indemnizațiile de merit sunt plafonate din 2018

Voucherele lunare de 150 de lei, destinate copiilor și juniorilor legitimați la cluburi sportive, au fost din nou suspendate, cel puțin până la 1 ianuarie 2026. Introduse în 2023, aceste vouchere ar fi permis achiziționarea de articole sportive, echipamente specifice, suplimente nutritive, servicii de recuperare medicală sau transport între localități.

În aceeași situație se află și indemnizațiile de merit, acordate sportivilor și antrenorilor cu merite deosebite. Cuantumul acestora, de 6.240 lei pe lună, este plafonat la nivelul din noiembrie 2018. În noiembrie 2024, ANS a achitat 692.640 lei pentru aceste indemnizații, scrie Fanatik.

Elisabeta Lipă a precizat că plafonarea afectează un număr limitat de beneficiari, dar ridică probleme de principiu:

„Cel mai mare cuantum al acestei rente viagere este de 16.500 de lei, iar eu sunt beneficiară. […] Și la indemnizaţiile de merit s-a creat o anumită vâlvă, care sunt în număr de 118, unde intră antrenori şi alţi membri ai staffurilor tehnice cu merite deosebite. Pentru că şi aceste indemnizaţii de merit sunt plafonate, doar că din 2018.”

Cât plătește statul român pentru rentele viagere

Marii sportivi români, afectați de deciziile Guvernului. În 2024, fără a lua în calcul lunile iulie și decembrie, pentru care datele nu au fost publicate, statul a plătit peste 36,8 milioane de lei pentru rentele viagere ale sportivilor, echivalentul a peste 7,3 milioane de euro. Costurile au crescut constant în ultimii ani, de la 5 milioane de lei pe lună în 2018 la aproape 9,5 milioane de lei pe lună în 2024.

Plafonarea pe termen lung a acestor drepturi și suspendarea voucherelor ridică semne de întrebare cu privire la susținerea sportivilor români și încurajarea tinerelor generații. În timp ce marii campioni continuă să contribuie la imaginea sportului românesc, lipsa actualizării sprijinului financiar reflectă dificultăți în prioritizarea investițiilor în sport.