În luna aprilie a acestui an, câștigul salarial mediu net a fost de 5.217 lei. S-a înregistrat o creștere de 32 lei (+0,6%) față de luna martie 2024, conform datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică.

Sectorul cu cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net a fost activitățile de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), cu 11.971 lei. În timp ce cele mai mici câștiguri s-au înregistrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 2.787 lei.

Câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere în aprilie

Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere de 14,3% în luna aprilie 2024.

În luna aprilie 2024, câștigul salarial mediu brut a fost de 8.532 lei. Este în creștere cu 30 lei (+0,4%) față de luna martie 2024.

Indicele câştigului salarial real a fost de 107,9% în luna aprilie 2024 comparativ cu aprilie 2023. Faţă de luna martie 2024, indicele câştigului salarial real a fost de 100,5% în aprilie 2024. În comparație cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a atins 254%, fiind cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât înregistrat în luna martie 2024.

bani lei ron bancnote
SURSA FOTO: Dreamstime

Factorii care determină fluctuații ale câștigului salarial

Institutul Național de Statistică menționează că pe parcursul anului se observă fluctuații ale câștigului salarial. În principal ele sunt determinate de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, cu precădere în lunile considerate de referință (decembrie, martie/aprilie). Aceste fluctuații influențează creșterile sau scăderile în funcție de momentul acordării lor. Acest lucru a contribuit în final la estomparea variațiilor câștigului salarial lunar pe parcursul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Conform informațiilor prezentate, în luna aprilie 2024, în majoritatea activităților din sectorul economic, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere. Ea este datorată acordării de:

  • prime ocazionale (cum ar fi prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru sărbătorile de Paște)
  • drepturi în natură și ajutoare bănești,
  • sume din profitul net
  • din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Unde au fost cele mai semnificative creșteri

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net au fost influențate de realizările de producție sau de încasările mai mari în funcție de contracte sau proiecte.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 au fost înregistrate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale. Se observă o creștere a sumei de bani de 35,5%, și în extracția cărbunelui superior și inferior, cu o creștere de 27,4%.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna martie 2024 au fost determinate de:

  • acordarea în lunile precedente a premiilor ocazionale (cum ar fi prime trimestriale sau anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite sau pentru sărbătorile de Paște),
  • drepturi în natură
  • ajutoare bănești,
  • sume din profitul net
  • din alte fonduri.

Scădere în învățământ și sănătate

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările în producție sau încasările mai mici în funcție de contracte și proiecte. Au contribuit și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai reduse față de media din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 au fost înregistrate în fabricarea produselor din tutun. Aici s-a înregistrat o diminuare de 34,6%.

În sectorul bugetar, în luna aprilie 2024, câștigul salarial mediu net a înregistrat o ușoară scădere față de luna precedentă în:

  • domeniul învățământului (-1,7%)
  • în sănătate și asistență socială (-0,1%).

În același timp, câștigul salarial mediu net a înregistrat o ușoară creștere comparativ cu luna precedentă în:

  • administrația publică (+1,4%).