Vești bune pentru anumiți români. Locuitorii care se află în unele zone din România vor ieși mai devreme la pensie. Deputații au extins lista tuturor care se vor bucura de acest beneficiu și care vor putea face acest pas fără nicio penalizare la bani. Despre ce este vorba mai exact?
Informație importantă pentru românii care au locuit 30 de ani în zonele afectate de poluare. Aceștia pot ieși mai repede la pensie. Deputații au actualizat lista cu aceste zone și au mai adăugat pe listă alte 15 localități din țara noastră. Astfel, a crescut simțitor numărul celor care vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani.
Acest drept se va obține pe loc, fără a primi vreo penalizare la bani. Cei care se încadrează sunt românii care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza: extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.
Localitățile unde se va ieși mai repede la pensie
Din județul Arad este vorba despre localitățile Aluniş, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horia, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu.
După adăugarea altor 15 localități, în total, sunt acum 31 de localități din ţară cu mai mult de 600.000 de români pe această listă. Muncitorii pot ieși la pensie mai devreme cu doi ani față de ceilalți români, deoarece lucrează în zone afectate de poluare permanentă.
Pe listă mai sunt și localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor.
Anunțul făcut de inițiatorii legii
Legea a fost inițiaată de liberalii Glad Varga şi Sergiu Bîlcea Actul normativ a trecut de voturile Camerei Deputaţilor, care a fost cameră decizională.
„Încă de la iniţierea, alături de colegul meu, deputatul Sergiu Bîlcea, a amendamentului la Legea privind sistemul unitar de pensii publice, am ştiut că acesta nu va parcurge lesne dezbaterile comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor. Astăzi, însă, vă pot spune că, deşi ne-am confruntat cu incertitudini şi îndoieli, perseverenţa noastră a dat rezultate şi amendamentul pe care l-am depus cu scopul de a reduce vârsta de pensionare cu doi ani, fără penalizare, ca urmare a expunerii la poluarea generată de Combinatul Chimic Vladimirescu, a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor”, declara în urmă ccu o lună de zile, deputatul Glad Varga.
Prin această lege se face un act de dreptate
El a ținut să arate că s-a făcut un pas important în asigurarea drepturilor şi protecţiei cetăţenilor care au avut de suferit din cauza activităţilor industriale. El și-a exprimat speranța ca actul normativ să contribuie din plin la crearea unui viitor mai bun pentru locuitorii judeţului Arad.
„Prin această lege facem un act de dreptate, oamenii din zona Vladimirescu și Arad care au fost afectați de poluarea Combinatului Chimic trebuie să beneficieze de condiții de pensionare similare cu cei din alte zone afectate de poluare. Pensionarea anticipată fără penalități este o compensare pentru condițiile degradate de mediu, cu consecințe asupra sănătății. După publicarea în Monitorul Oficial, legea promovată împreună cu Glad Varga va produce efecte”, a spus deputatul Sergiu Bîlcea.