O intervenție militară a Rusiei este posibilă din punct de vedere tehnic în orice moment! Cât de îngrijorați trebuie să fie românii?

Adjunctul secretarului general al NATO a reacționat după publicația germană Der Spiegel a publicat un articol în care se spunea că Rusia va invada Ucraina în ziua de 16 februarie iar mai multe publicații occidentale au scris, pe surse, că președintele Joe Biden i-ar fi informat pe aliații cu care a vorbit că SUA consideră că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina.

„Nu avem o imagine completă asupra intențiilor reale ale președintelui Putin. Ceea ce putem spune, pe baza informațiilor pe care le primim la nivelul țărilor aliate, este că în clipa de față, mobilizarea, organizarea, logistica și susținerea forțelor rusești din jurul Ucrainei, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite, în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenție militară în orice moment.

Nu spunem că este ziua X sau Y, au fost speculații cu privire la Jocurile Olimpice de iarnă, noi nu lucrăm cu astfel de repere, lucrăm cu realități de pe teren: în clipa de față, Federația Rusă a mobilizat forțe considerabile, are toate elementele de comandă, control, logistică, susținere, suport, un număr masiv de agenți infiltrați în Ucraina, cu miile, capabili să genereze destabilizare, provocări și chiar încercări de schimbare a regimului politic, deci, astăzi Federația Rusă ar putea să ia o decizie în acest fel”, a declarat Mircea Geoană la Digi24.

Românii și flancul estic în general nu au motive de îngrijorare

De asemenea, acesta a subliniat și faptul că Alianța Nord-Atlantică încurajează „din toate puterile” dialogul și speră că actuala criză își va găsi până la urmă o rezolvare pe cale diplomatică. Mai mult, Mircea Geoană a spus „extrem de clar” că românii și flancul estic în general nu au motive de îngrijorare.

„Nu anticipăm riscuri la adresa securității noastre, dar nu putem exclude riscul de război convențional în Europa, după atâtea decenii, iar acest lucru creează, evident, preocupări. Există o diferență fundamentală între a fi și a nu fi membru NATO, între a fi în România sau Polonia sau a fi, din păcate pentru Ucraina, în afara Alianței.

Există o diferență calitativă cu privire la securitatea pe care NATO o oferă tuturor membrilor săi. (…) Pentru români, pentru polonezi, pentru flancul estic, pot să spun extrem de clar că nu sunt motive de preocupare. Apartenența noastră la NATO este cea mai serioasă, adevărată, credibilă garanție de securitate din istoria complicată a națiunii române și din istoria complicată a acestei părți de Europa, care a fost întotdeauna la confluența marilor puteri. Azi se dovedește justețea deciziei noastre din 2004”, a completat adjunctul secretarului general al NATO.