Doritorii de credite refuzaţi de bănci nu mai au şanse mari nici la instituţiile financiare nebancare (IFN), care au amânat prelungirea liniilor de finanţare externe pentru trimestrul II.
Băncile şi IFN-urile subsidiare ale acestora nu sunt singurele forţate de criză să reducă ritmul creditării. Societăţile de credit independente, cu acţionari în străinătate, au fost afectate chiar mai mult de blocarea liniilor de finanţare externă, în condiţiile în care, spre deosebire de bănci, nu au nici alternativa atragerii de resurse prin depozite. Activitatea acestora a scăzut puternic în primele două luni din 2009: faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, vânzările au pierdut între 60% şi 90% din valoare. Declinul începutului de an vine după o scădere rapidă a creditării în ultimele luni din 2008, când IFN-urile (fără societăţile de leasing) au început să îşi restructureze planurile de extindere şi dezvoltare.
În noul context, cuvântul de ordine pentru IFN este prudenţă. „Pe parcursul acestui an, vom pune accent pe fidelizarea clienţilor, pe construirea unui portofoliu stabil şi solid“, spune Daniel Boaje, director general Cetelem IFN. Directorul general de la Ralfi, societate de creditare aparţinând GE Money, Bogdan Dobre, spune că prioritară este păstrarea unui portofoliu curat de clienţi şi eficientizarea cheltuielilor, chiar dacă speră ca lunile ianuarie şi februarie să nu fie caracteristice pentru întregul an 2009. Pe acelaşi ton reţinut, Cristian Dragoş, director general Domenia Credit, precizează: „Creşterea nu reprezintă deocamdată o prioritate, intenţia fiind de a ajusta eventual această strategie în funcţie de condiţiile pieţei“. Carmen Retegan, reprezentanta celei mai noi societăţi de credit ipotecar de pe piaţa românească, Verida Credit, anunţă că societatea pe care o conduce a anulat, deocamdată, orice plan de deschidere de agenţii la nivel naţional, chiar dacă cerere de creditare există în continuare.
Probleme ipotecare
Cele mai lovite sunt împrumuturile pentru locuinţe. „Explicaţia ţine de motive legate atât de cerere, cât şi de ofertă“, explică Cristian Dragoş. Deşi clienţi interesaţi există în continuare (finanţările ipotecare abia reprezintă 4% din PIB), aceştia au tendinţa de a amâna decizia de contractare a creditelor, aşteptând stabilizarea preţurilor proprietăţilor şi a costurilor împrumuturilor, dar şi certitudini privind propriile lor venituri.
„Din punctul de vedere al ofertei, instituţiile de credit au implementat criterii de risc mai stricte în ceea ce priveşte clientela, existând totodată şi semne de întrebare cu privire la disponibilitatea şi costul surselor de finanţare pe termen lung“, arată Cristian Dragoş.
Carmen Retegan prezintă însă mult mai clar realitatea sumbră: „finanţările IFN-urilor sunt în mare parte stopate până la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie, din cauza incertitudinii costurilor de finanţare. Şi prelungirea liniilor de finanţare externe a fost amânată pentru această perioadă. Abia atunci vom putea vedea exact care este marja de cost şi cum putem ajusta produsele“. Că finanţările ipotecare acordate pe întreaga piaţă în primele două luni nu depăşesc 10% din nivelul anului trecut admite şi Cristian Dragoş. Până la stabilizarea pieţelor financiare, majoritatea IFN-urilor testează un fel de „conservare a activităţii“ şi se concentrează asupra reducerii costurilor.
IFN-urile se finanţează de la acţionarii externi, „la costuri aproape duble faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, spune Daniel Boaje, care asigură finanţarea Cetelem de la BNP Paribas. Carmen Retegan anticipează că majoritatea vor apela la împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale pentru a-şi putea continua activitatea. Ceva mai liniştită stă deocamdată compania Provident, finanţată prin International Personal Finance din Anglia. Aceasta dispune de o linie de creditare de 600 de milioane de lire sterline până în primăvara lui 2010, iar termenul în care poate accesa 410 milioane de lire din această sumă a fost recent extins până în octombrie 2011.
«Punem accent pe analiza bonităţii potenţialilor clienţi. În urma acestei analize, aproximativ jumătate din solicitările de credite pe care le primim sunt respinse.»
Russell Johnsen, director gen. Provident Financial România
50% este scăderea înregistrată de creditele de consum în primele două luni din 2009, faţă de 90%, scăderea creditelor ipotecare la IFN-uri în aceeaşi perioadă