Aceste medicamente pot duce la reținerea permisului

Șoferii trebuie să se protejeze de eventualele situații neplăcute din cauza unor rezultatele fals-pozitive la testele anti-drog. Testele ar putea duce la consecințe serioase, cum ar fi reținerea permisului de conducere sau deschiderea unui dosar penal.

Recoltarea probelor biologice într-o unitate medicală autorizată oferă garanții suplimentare și asigură obiectivitatea și corectitudinea rezultatelor.

De reținut că șoferii care sunt sub tratament cu medicamente antidiabetice, antihipertensive sau antialergice trebuie să fie conștienți că acestea pot cauza rezultate fals-pozitive la testele anti-drog efectuate în trafic, avertizează experții în medicină legală.

Conform datelor prezentate de medicul primar Cristian Paparău, medicamentele antidiabetice precum metformin, folosită frecvent în tratarea diabetului de tip 2, pot induce rezultate fals-pozitive la amfetamină în cadrul testelor anti-drog. De asemenea, anumite medicamente antihipertensive, cum ar fi labetalolul, și cele antialergice, inclusiv antihistaminicele, prezintă riscul de a genera rezultate incorecte la aceste teste.

„Metformin, este un antidiabetic utilizat frecvent de populația României. Poate da o reacție fals-pozitivă la amfetamină, pozitiv pentru amfetamină la un eventul drug-test în trafic”, a declarat Dr. Cristian Paparău, medic primar de Medicină Legală, potrivit stirileprotv.ro.

Dacă urmează un astfel de tratament mai bine refuză testul

Pentru șoferii aflați sub tratament cu aceste medicamente, se recomandă să refuze testarea în trafic și să ceară recoltarea probelor biologice într-o unitate medicală autorizată, cum ar fi o unitate de primiri urgențe sau o instituție medico-legală.

Este un drept al acestora să solicite acest lucru, iar polițistul este obligat să îi conducă la o astfel de instituție pentru recoltarea probelor de sânge sau de urină.

„Ar fi bine totuși să refuze testarea în trafic, e dreptul lui să i se recolteze probe biologice într-o unitate de primiri urgențe sau într-o instituție medico-legală. Este legal, nu e nicio problemă, iar polițistul e obligat să vă conducă la o instituție, unde să vi e recolteze probe de sânge sau de urină.

Repet, când vorbim despre teste fals-pozitive, ar fi bine ca oamenii să știe și să se ferească de o situație neplăcută generată de lipsa permisului, de deschiderea unui dosar penal, deschis până apar rezultatele finale și care, da, se va închide, dar poate dura luni de zile”, mai spune medicul.

Alimentele și dulciurile care ne pot face probleme la volan

Pe lista de produse cărora trebuie să acordăm o atenție sporită sunt și unele alimente sau chiar dulciuri. De asemenea, experții din domeniu spun că nici băuturile energizante nu pot fi excluse.

Astfel, șoferii trebuie să fie foarte atenți la toate alimentele și băuturile pe care le consumă înainte să se urce la volan.

Printre alimente se numără semințele de mac, băuturile energizante, berea fără alcool și produsele dulci care conțin lichior sau o cantitate redusă de alcool, precum și cornurile cu șampanie.

În plus, sunt cazuri în care conducătorii auto care au utilizat apă de gură sau au consumat salată cu oțet și au obținut rezultate pozitive la testele de alcoolemie.