Chiar se poate și la noi. Piatra Neamț se află în topul orașelor unde calitatea vieții este una crescută. Acest lucru a fost dovedit de către Raportul realizat de Eurostat privind calitatea vieții în orașele europene pentru anul 2023.
Datele pentru realizarea acestui acord au fost extrase din 83 de orașe din Europa, iar numărul respondenților s-a ridicat la 70.000. Întrebările puse au vizat mai multe aspecte importante ale vieții. Printre acestea s-au aflat locurile de muncă, calitatea serviciilor publice, siguranța cetățenilor și curățenia orașelor.
Piatra-Neamț, în top cu importante orașe europene
În acest studiu, din România, au fost incluse orașele București, Cluj-Napoca și Piatra Neamț. Cel din urmă a avut un grad al satisfacției cetățenilor pentru viața ce o duc de 92%. Un procent asemănător a mai fost și pentru alte orașe europene precum Aalborg, Luxemburg și Reykjavik.
Dacă se dorește, se poate realiza. Cam aceasta este concluzia la care se ajunge în urma unui astfel de studiu. Rezultatele sondajului au arătat faptul că Piatra-Neamț este văzut ca un oraș curat, cu o calitate crescută a aerului și cu un nivel scăzut de zgomot.
Se remarcă, de asemenea, investițiile realizate de cei de la conducere. Acestea au vizat protecția mediului, lucru ce a dus la punerea unor containere pentru colectare selectivă a deșeurilor, dar și la realizarea unei rețele de piste pentru bicicliști.
Un oraș verde pentru toate vârstele
Piatra Neamț este un oraș potrivit atât pentru tineri, cât și și pentru persoanele vârstnice. Satisfacția cetățenilor pentru acest oraș se vede în rezultatele obținute la raportul realizat de Eurostat. Un procent de 70% dintre respondenți au spus că sunt mulțumiți de zonele verzi din oraș. Acesta este un procent ce depășește ușor media europeană. De asemenea, 69% dintre respondenți se declară mulțumiți de infrastructura sportivă din oraș, iar 66% dintre aceștia de spațiile publice. Acest ultim aspect este unul extrem de important, mai ales că se remarcă o tendință de creștere a numărului spațiilor verzi a nivel global.
De acest lucru sunt conștienți și cei de la conducerea orașului. Unul dintre proiecte ține de realizarea unei grădini publice ce va avea rol dublu. Aceasta va asigura o zonă de spații verzi, dar și o zonă pentru desfășurarea evenimentelor culturale în spațiu liber.
Primarul din Piatra Neamț, Andrei Carabelea, a transmis faptul că va amenaja o nouă zonă pietonală în centrul orașului, în proximitatea Muzeului de Istorie din Piatra-Neamț.
Administrația locală, un sprijin pentru cetățeni
Administrația locală face o treabă extrem de bună, dacă se analizează rezultatele sondajului realizat. Un procent de 64% din respondenți au spus că sunt mulțumiți de rapiditatea cu care le sunt rezolvate cererile. Trebuie menționat faptul că acest rezultate este cu 10 puncte procentuale peste media europeană.
De câțiva ani, cei din Piatra-Neamț au o aplicație ce le permite să facă sesizări asupra problemelor pe care le au. În ultimele șase luni au existat peste 1.000 de sesizări. De asemenea, un procent de 65% dintre respondenți sunt de părere că taxele decise de către administrație sunt unele rezonabile.
Cum aglomerația în trafic este o problemă la nivelul întregii țări, nici Piatra-Neamț nu ar fi putut scapă de acest lucru. Totuși, există o explicație. Un procent de 32,55% dintre respondenți au spus că folosesc transportul în comun. Totuși, 70% dintre ei sunt de părere că aceste este de încredere.
Administrația locală a făcut investiții în ultima perioadă pentru modernizarea stațiilor de așteptare. Totodată, implementează proiecte pentru înnoirea mijloacelor de transport în comun.
„Mă bucură și mă motivează în același timp rezultatele, pentru că mereu avem ceva de îmbunătățit. Putem și vom face mai mult pentru a crește calitatea vieții pentru fiecare pieton. Avem și dovada că direcția este una bună- o mare parte dintre pietoni spun că față de acum 5 ani calitatea vieții lor în Piatra-Neamț a crescut, astfel că muncim în continuare pentru a duce la bun sfârșit implementarea proiectelor actuale și lucrăm pentru a face din Piatra-Neamț un oraș mai prietenos cu cetățenii săi, mai curat, mai modern”, a transmis primarul din Piatra Neamț.
Sectorul de sănătate, o problemă în Piatra-Neamț
O problemă destul de mare, însă, în Piatra-Neamț este reprezentată de sectorul medical. Totodată, în acest caz, au fost cele mai mici scoruri în cadrul sondajului în ceea ce privește satisfacția cetățenilor. Spitalul Județean de Urgență, cu toate că se află în reședința de județ, acesta deservește întregul județ. De asemenea, acesta nu se află în administrarea primăriei, ci a Consiliului Județean.
Primarul Andrei Carabelea este conștient de această problemă. Acesta a transmis faptul că planurile din următorii ani se vor concentra mai mult pe zona de sănătate: Este clar că Spitalul Județean nu răspunde nevoilor pietonilor, din niciun punct de vedere, așa că vom căuta soluții pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate din oraș, chiar dacă spitalul nu se află în subordinea Primăriei Piatra-Neamț.