De-a lungul istoriei, pandemiile au condus la prăbușirea imperiilor, arată un cunoscut politolog, care avertizează că după încheierea crizei cauzată de noul coronavirus populiștii vor specula foarte mult și vor avea de câștigat pe plan politic.
Lumea în care vom trăi nu va mai fi aceeași după încheierea actualei pandemii de coronavirus și va trebui să ne adaptăm, susține politologul Cristian Pîrvulescu.
Putem să ne așteptăm la schimbări majore, inclusiv în ceea ce privește raporturile de putere în lume, avertizează Pîrvulescu, el explicând că, de-a lungul istoriei, pandemiile s-au remarcat prin evenimente fenomenale, care au condus la prăbușirea marilor imperii.
”Putem să ne așteptăm la schimbări”
”Alte pandemii în istorie s-au remarcat prin evenimente fenomenale, spre exemplu Imperiul atenian, democrația ateniană, s-a prăbușit în urma unei pandemii în 430 î.H. În egală măsură, Imperiul roman s-a prăbușit în urma unor epidemii care au apărut pe fondul unei încălziri climaterice.
Nu-i așa că seamănă puțin situația? Pe de altă parte, acum 100 de ani, gripa spaniolă, care a venit odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, a schimbat și ea istoria.
Deci, putem să ne așteptăm la schimbări, dar sunt convins că avem mai multe posibilități să rezistăm” – a comentat profesorul Cristian Pîrvulescu la Digi24 TV.
”Populiștii vor specula”
”Pe plan politic, în primul moment, cei care se află la putere de obicei câștigă. Dacă ne uităm la sondaje, Conte în Italia, Macron în Franța, Sanchez în Spania, Boris Johnson la Londra au câștigat puncte serioase, chiar și Donald Trump. Acesta este primul moment, apoi apar nemulțumirile, apar presiunile.
În majoritatea țărilor există un pact, că în perioada epidemiei nu vor fi dezbateri politice intense. Dar ele se vor dezgheța imediat ce carantina va intra spre final. Nici nu se va încheia total carantina, că lupta politică va reveni”, susține Pîrvulescu.
”Și atunci, vom vedea, pe de o parte, populiștii care vor specula, așa cum au făcut-o și după criza din 2008 și au câștigat enorm de mult, vom vedea partide de opoziție care vor încerca să profite, nu sunt convins să vom vorbi despre o schimbare radicală a politicii, dar sunt sigur că problemele sociale care au fost neglijate cel puțin de două decenii, cu toată criza economică pe care am avut-o acum 12 ani, vor fi pe agendă” – arată politologul.