Autoritățile din Republica Moldova se pregătesc pentru o posibilă deconectare de la gazele din Rusia și se iau deja măsuri în acest sens. Mai exact, se cumpără păcură, se fac stocuri de gaze, se crește rezerva de stat de cărbune și se implementează programul prin care se asigură cetățenilor lemne de foc.
Incertitudine în privința livrărilor de la Gazprom
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat marți acest lucru, în condițiile în care Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după data 1 octombrie.
„Din păcate avem foarte multă incertitudine din partea companiei Gazprom. Noi achiziționăm mai mult gaz pentru stoc. Avem un suport din partea BERD, cele 300 de milioane de euro care vor fi folosite în situație de criză. Cumpărăm păcură, creștem rezerva de stat de cărbune, se implementează programul prin care se asigură cetățenii cu lemne, acea Hotărâre de Guvern de pregătire care are în calcul trei scenarii este în totalitate implementată și noi suntem optimiști că împreună această iarnă o vom trece cu bine”, susține Spînu, după cum transmite Radio Chișinău.
Amintim că, un audit internațional privind datoriile istorice ale Moldovagaz către Gazprom trebuia făcut până la mijlocul acestei veri, când era termenul pentru semnarea unui acord cu concernul rus privind stingerea restanțelor.
Cu toate acestea, termenul nu a fost respectat de Chișinău și acest lucru poate duce la limitarea sau sistarea în orice moment a livrărilor de gaze naturale.
Discuții cu România și Azerbaidjan pentru furnizarea de gaze
În același timp, Republica Moldova poartă discuții cu România și Azerbaidjan pentru semnarea unor contracte de furnizare a gazelor naturale pe termen lung, temându-se de întreruperi în livrările din Rusia după luna octombrie, după cum declara în urmă cu câteva zile vicepremierul Andrei Spînu.
„Suntem în discuții cu colegii noștri din România, am spus deja că vrem să semnăm un contract de furnizare pe termen lung cu România pentru a folosi prețurile sub nivelul pieței. De asemenea, continuăm discuțiile cu Azerbaidjanul pentru a vedea dacă putem semna un contract pe termen lung”, a declarat acesta săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni la postul local PrimeTV.
„Căutăm în mod constant alte surse, dar acestea sunt cele mai realiste în acest moment”, a precizat acesta.