Vești importante pentru angajați! Șomajul tehnic se acordă până la 31 decembrie 2021

Potrivit unui document obținut de economedia.ro, Executivul se pregătește să susțină din nou indemnizațiile de șomaj tehnic, pe fondul creșterii cazurilor de coronavirus. Proiectul de ordonanță de urgență obținut de sursa anterior citată mai arată că se pregătește ”interzicerea” unor activități economice.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, […] ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările și completările ulterioare”, arată proiectul de ordonanță de urgență.

Reinstaurarea decontării șomajului tehnic

Concret, proiectul de ordonanță de urgență arată că Guvernul dorește să reinstaureze decontarea șomajului tehnic de la bugetul de stat. Asta se va întâmpla dacă angajatorii vor fi nevoiți să își închidă sau să își reducă activitatea pe fondul restricțiilor reimpuse.

„De prevederi beneficiază salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parțial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, prevăzute în actele normative emise de administrația publică centrală și/sau a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sau a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, stabilite în funcție de incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate”, arată documentul.

Cine beneficiază de indemnizația de 75%

Documentul mai arată că indemnizația lunară de 75% din salariul mediu brut va fi oferită și altor categorii de persoane, precum alţi profesionişti, avocați sau persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe.

În plus, Executivul spune că promovează această ordonanță de urgență „luând în considerare hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice defavorabile, generată de ritmul accelerat de creștere a îmbolnăvirilor cu COVID-19” și „luând act de evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care reclamă adoptarea unor măsuri de limitare a contactului fizic între persoane, având ca efect direct interzicerea/ suspendarea / limitarea unor activități economice”.

Sursă foto: Dreamstime