Noul coronavirus SARS-CoV-2 este cel mai recent agent patogen care „sare” de la animale la oameni. Dar sute de mii de alte virusuri care se ascund pe animale ar putea reprezenta o amenințare similară. Acum, un nou instrument online clasifică virusurile prin potențialul lor de a trece de la animale la oameni și de a provoca pandemii.
După cum informează Fox News, aplicația, numită SpillOver, creează o „listă de supraveghere” a unor noi virusuri, care ar putea reprezenta cea mai mare amenințare pentru omenire.
Instrumentul de acces poate astfel utilizat de alți oameni de știință, factori de decizie politică și oficiali din domeniul sănătății publice pentru a acorda prioritate virusurilor în studii ulterioare, supraveghere. Și pentru dezvoltarea de vaccinuri sau terapii, inaibte ca o boală să se extindă.
„SARS-CoV-2 este doar un exemplu al miilor de virusuri care au potențialul de a sări de la animale la oameni”, explică Zoë Grange, cercetător la One Health Institute la Universitatea din California. „Avem nevoie nu numai de a identifica, dar ci a prioritiza amenințări virale, înainte de a se produce o altă pandemie devastatoare”.
În lucraraea despre instrumentul SpillOver se arată că aproximativ 250 de virusuri sunt „zoonotici”, ceea ce înseamnă că se transimit pe cale naturală de la animale la oameni. De asemenea, se estimează că peste 500.000 de virusuri au potențial de transmitere.
Dar nu fiecare virus poate face saltul de la animale la oameni. Astfel, cercetătorii au creat un „scor” pentru virusuri ca o modalitate de evaluare și comparare a riscurilor lor.
887 de virusuri sălbatice
Pentru a obține scorul, instrumentul ia în considerare 32 de factori de risc asociați cu virusul și gazda acestuia, cum ar fi câte specii de animale infectează virusul. Dar și cât de des interacționează oamenii cu animale sălbatice în zonele în care virusul a fost detectat.
Apoi, cercetătorii au folosit instrumentul pentru a clasifica 887 de virusuri sălbatici în funcție de riscul lor de răspândire. Majoritatea virusurilor incluși în clasament sunt descoperiți recent, dar unii sunt deja cunoscuți ca fiind zoonotici.
Primii 12 virusuri de pe listă au fost agenți patogeni zoonotici cunoscuți, virusul febrei Lassa pe primul loc, SARS-CoV-2 pe locul al doilea și virusul care provoacă Ebola pe al treilea.
Principala gazdă animală pentru virusul febrei Lassa este șobolanul, iar gazda principală pentru virusul Ebola se bănuiește că sunt lilieci. Animalele gazdă pentru SARS-CoV-2 sunt necunoscute, dar s-a constatat că virusul infectează nurcile, leii și tigrii.
Cercetărorii au și o explicație pentru faptul că, deși SARS-CoV-2 este o amenințare uriașă pentru sănătatea umană, n s-a clasat pe primul loc. Ei spun că instrumentul lor clasifică potențialul pentru viitoare transmiteri ale virusurilor.
Unele informații importante despre SARS-CoV-2 rămân necunoscute, cum ar fi numărul de specii gazdă pe care le infectează. Acesta ar putea ocupa primul loc pe măsură ce cercetătorii află mai multe despre el.
Printre virusurile care nu sunt încă zoonotice, pe primul loc este coronavirusul 229E (tulpină de lilieci), care aparține aceleiași familii virale ca SARS-CoV-2 și infectează liliecii din Africa, potrivit informațiilor SpillOver. Este urmat de coronavirusul PREDICT CoV-35, care aparține familiei coronavirusului și infectează liliecii din Africa și Asia de Sud-Est.
„SpillOver ne poate ajuta să înțelegem mai bine amenințările virale asupra sănătății și să ne permită să acționăm pentru a reduce riscul de transmitere a unui virus înainte ca pandemiile să explodeze”, afirmă autorii.