Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în cadrul ședinței de marți seară Hotărârea nr. 79 pentru aprobarea majorării cantităților de produse din categoria stocurilor de urgență medicală, de strictă necesitate, cu cantitatea de 500 ”concentratoare de oxigen de mare capacitate”.

Potrivit CNSU, aceste produse urmează să fie achiziționate pentru completarea stocurilor deja existente, iar in condițiile în care situația în dinamică va impune creșterea numărului de concentratoare de oxigen de mare capacitate, acestea vor fi solicitate inclusiv prin mecanismul european de protecție civilă.

„Art.1 – Se aprobă majorarea cantităților de produse stocuri de urgență medicală, de strictă necesitate, pentru produsul ”concentratoare de oxigen de mare capacitate”, conform listei prevăzute în anexă.

Art.2 – Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor prevăzute la art. 1, să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, se arată în hotărârea.

Hotărârea CNSU poate fi accesată AICI integral.

Evoluția pandemiei de coronavirus în România

De menționat este faptul că, în ultimele zile, pandemia de coronavirus a făcut ravagii la nivel național. Potrivit datelor publicate marți de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.037 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 246 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În ceea ce privește situația deceselor, cifrele arată sumbru. Mai exact, în intervalul 04.10.2021 (10:00) – 05.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 252 de decese (118 bărbați și 134 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Situația de la ATI este și ea din ce în ce mai dificil de gestionat. Potrivit sursei citate, marți, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 14.402. Dintre acestea, 1.480 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 407 sunt minori, 385 fiind internați în secții și 22 la ATI, mai arată GCS.