Raed Arafat a oferit mai multe informații despre problemele cu care se confruntă sistemele sanitare. Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), capacitatea este redusă, iar resursa umană este insuficientă.
Raed Arafat a explicat că există probleme în sistemele sanitare la nivelul tuturor statelor. Printre acestea se numără probleme de capacitate, capabilităţi și resursă umană.
Raed Arafat spune că situația nu este una tipic românească
Șeful DSU a ținut să sublinieze că situația nu este una „tipic românească”. Oriunde este realizată o analiză, spune el, poate fi observată o lipsă de personal și o lipsă de paturi de Terapie Intensivă.
„La nivelul tuturor statelor există în sistemele sanitare probleme. Probleme de capacitate, capabilităţi, resursa umană, nu este problema tipic românească, este o problemă pe care o vedem. Oriunde facem o analiză, vedem că există lipsă de personal, lipsă de paturi de Terapie Intensivă, există lipsă de capacităţi”, a declarat Raed Arafat.
De asemenea, acesta a spus și că pregătirea sistemului sanitar pentru situaţiile de urgenţă nu se face numai în caz de război. Potrivit specialistului, acest lucru se face „în orice situaţie care poate să genereze un număr mare de pacienţi”.
Astfel de exemple „valurile mari ale pandemiei, în mai multe ţări”. Un alt exemplu poate fi „o explozie mai gravă, în caz de conflict sau în unele situaţii de dezastre naturale, cutremure”.
România a obţinut 96,5 milioane de euro pentru crearea de stocuri CBRN
Potrivit informațiilor oferite de șeful DSU, România a obţinut 96,5 milioane de euro pentru crearea de stocuri CBRN. Alte țări care au primit bani în acest scop sunt Finlanda, Franţa, Polonia și Italia.
„Este un proiect european pe programul RESCUE care creşte capabilităţile Uniunii Europene, România este unul dintre participanţii la acest proiect, noi am obţinut 96,5 milioane de euro pentru crearea unui stoc şi încă 17 milioane pentru crearea unei echipe europene de intervenţie”, a spus Arafat.
Un alt exemplu de situație dezastruoasă poate fi un incident industrial sau o problemă la o centrală nucleară. Astfel de situații ar genera un risc chimic, biologic sau radio nuclear.
„Asta poate să fie şi în caz de un incident nuclear în sensul în care să fie un incident industrial, o problemă la o centrală nucleară, o situaţie care să genereze un risc chimic, biologic sau radio nuclear. CBRN-ul nu este numai pe nuclear, este pe mai multe situaţii, am văzut multe incidente industriale pe chimic, care au produs probleme, biologicul… cea mai mare catastrofă biologică a fost recent pandemia.
Deci asta înseamnă să te pregăteşti pentru toate acestea şi să ai stocuri, să ai capabilităţi de intervenţie, de detecţie, de monitorizare, asta este ce facem, este normal să ne pregătim şi să fim pregătiţi la nivel european şi proiectul respectiv nu este unul românesc, este unul european, România a accesat o parte din fonduri pentru a crea stocuri pe teritoriul României şi care pot fi trimise în alte ţări sau pot fi folosite în România, ne aduce nouă un nivel de siguranţă şi de pregătire mai mare”, a subliniat el.
Armata va avea personal instruit prin medicina operaţională
Raed Arafat a explicat și că toate armatele lumii au personal instruit prin medicina operaţională.
„Toate armatele lumii şi în timp de pace au aşa ceva, unde personalul lor este instruit pentru a îngriji personalul propriu al Ministerelor Apărării, şi în timp de exerciţii, şi în timp de conflict, cum au pompierii paramedicii lor dar care sunt destinaţi populaţiei, armata prin medicina operaţională, armata prin medicina operaţională va avea personal instruit şi proceduri speciale pentru propriul lor personal”, a completat șeful DSU.