Directoarea Raytheon, compania americană producătoare a rachetelor Patriot, a transmis joi, 8 septembrie, că armata poloneză va începe desfăşurarea şi testarea sistemului în luna octombrie.
Armata poloneză va începe desfășurarea şi testarea sistemului de rachete Patriot în octombrie
Directoarea Raytheon, Caroline Touchstone, a făcut dezvăluirea în timpul Expoziţiei Internaţionale a Industriei Apărării, care se desfăşoară în municipiul polonez Kielce. Totodată, aceasta a subliniat că, în doar câteva săptămâni, radarele, generatoarele şi sistemele de control al incendiilor care alcătuiesc acest sistem complex vor deveni operaţionale.
În noiembrie 2017, Polonia a devenit prima ţară pentru care SUA au autorizat vânzarea complexului sistem de control unificat al apărării aeriene şi al apărării antirachetă (IBCS) Patriot şi în total va primi două baterii cu 8 lansatoare fiecare, 208 rachete Patriot PAC-3 MSE şi 11 proiectile suplimentare, acestea din urmă fără încărcătură, pentru a putea face teste.
Bateriile Patriot care vor ajunge în Polonia sunt versiunea mai avansată
Bateriile Patriot care vor ajunge în Polonia sunt varianta care foloseşte radare cu un câmp de detecţie de 120 de grade, dar şi versiunea mai avansată, cu radare cu o rază de detecţie de 360 de grade, care vor ajunge însă în această ţară într-o a doua fază, notează efe.com
Potrivit lui Ryan Lehman, de la compania Raytheon, „este posibil ca industria poloneză să participe la producţia acestor radare”.
Costul programului „Wisla” de apărare aeriană, în care este inclus sistemul Patriot, a fost subiect de polemică din cauza creşterii preţului, în contextul în care, în 2018, ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak anunţase că va costa ”la jumătate”.
Contractul semnat în 2018 prevede plata a 4,5 miliarde de euro pentru prima fază a programului, însă costul celei de-a doua faze va depinde de ce anume va alege Varşovia: fie cumpără mai multe rachete PAC-3 MSE, fie preferă rachetele SkyCeptor, o opţiune mai puţin costisitoare şi compatibilă cu restul componentelor Patriot.
Relațiile dintre Polonia și România se află într-un stadiu excelent
În altă ordine de idei, amintim că ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a avut anterior o întâlnire cu omologul său polonez Mariusz Błaszczak, în contextul vizitei efectuate în Polonia.
Potrivit ultimelor informații, cei doi oficiali au discutat despre sprijinul concret şi substanţial al NATO pentru Ucraina, dar şi pentru ceilalţi parteneri cu valori şi obiective comune.
Totodată, în cadrul discuțiilor purtate astăzi s-a mai discutat și despre cooperarea dintre cele două state, situația de securitate de pe flancul estic al Alianței și evoluțiile războiului din Ucraina, sprijinul acordat acestei țări, precum și cooperarea în cadrul NATO.
O prioritate în cadrul discuțiilor a fost reprezentată de continuarea demersurilor aliate de consolidare a posturii de apărare și descurajare, cooperarea celor două state în cadrul UE și cooperarea regională.