Potrivit noului proiect de lege al reformei din sănătate, desfacerea medicamentelor se va realiza prin minim trei distribuitori în România, iar rolul Agenţiei Naţionale a Medicamentului va fi întărit în mod semnificativ. Mai mult, companiile care nu vor distribui medicamente farmaciilor vor primi amenzi de până la 100.000 lei pentru nerespectarea serviciului public, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu.
Agenţia Naţională a Medicamentului va prelua întregul circuit al medicamentelor, de la punerea acestora pe piaţă până în farmacii până la achiziţia de către pacient.
Cea mai importantă schimbare a fost anunţată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu: "Desfacerea medicamentelor se va realiza prin minim trei distribuitori în România. Este o garanţie mai mare că medicamentele vor ajunge în farmacii la pacient. O să plafonăm discount-ul la maxim 20% din valoarea care se supune tranzacţiei".
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuleasa, a declarat joi că limitarea reducerilor de preţ acordate de producători distribuitorilor şi farmaciştilor la 20% din volumul desfacerilor reprezintă o măsură corectă dintr-un "anumit punct de vedere", dacă aceasta se va corobora cu modificarea adaosului comercial la farmacie.
Potrivit acestuia, "în statele europene valorile de discount sunt sub 20%, dar marja comercială pentru farmacii este mult mai mare şi atunci este mai corect pentru acestea să existe un adaos comercial care să le asigure continuitatea activităţii decât un discount, care este variabil".
"Unii distribuitori sau producători îl acordă unora preferenţial, unora mai mare, altora mai mic, întotdeauna în corelaţie cu volumul de achiziţii. Şi atunci asistăm la un dezechilibru în ceea ce priveşte nivelurile de preţ pentru medicamentele pentru care preţul nu este impus, uneori în avantajul pacienţilor. Dar, uitându-ne mai cu interes, constatăm că în anumite zone medicamentele respective au un termen de valabilitate destul de apropiat de termenul de expirare şi asta este unul din marile pericole", a explicat Lupuleasa, potrivit Agerpres.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor a explicat că există un preţ al producătorului, la care se adaugă o marjă a distribuitorului şi una a farmaciei şi că, "de regulă, în Europa marja distribuitorului este mult mai mică decât a farmaciei". "Aproape toate farmaciile afişează discounturi care vin din spate, de la distribuitor. Uneori pacientul caută să îşi facă rost de un medicament foarte ieftin, dar trebuie să existe şi siguranţa că este ceea ce îi trebuie", a arătat Lupuleasa.
Amenzi pentru distribuitori
"Un deţinător de Autorizare de Punere pe Piaţă şi un distribuitor au obligaţia ca, atunci când o farmacie are nevoie de un produs pentru un pacient care i-a călcat pragul, să poată să îl aducă. Din păcate, am constatat că nu întotdeauna se întâmplă şi acest lucru şi propunerile noastre sunt legate de respectarea acestui serviciu public pe care se asumă prin introducerea produselor lor pe lista de compensate. În cazul în care nu se va întâmpla aşa, se va trece la măsuri coercitive", a explicat Marius Savu, preşedintele ANM, potrivit Agerpres.
După
Savu a transmis farmaciştilor să sesizeze ANM atunci când nu primesc produsele pe care le-au solicitat, în aşa fel încât să agenţia să intervină cât mai repede. Amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei.
Distribuţia de medicamente este dominată acum de zece firme cu afaceri de 2,5 mld. euro.