Regiunea Asia-Pacific fierbe. Noi informații indică faptul că Beijingul se pregătește de o potențială escaladare a activității militare în Strâmtoarea Taiwan.
Taiwanul democratic trăiește de ani de zile sub amenințarea unei invazii a Chinei, care consideră insula ca parte a teritoriului său. Pe care o vrea înapoi.
Zece avioane ale Armatei Populare de Eliberare, inclusiv avioane de vânătoare și avioane de recunoaștere, au zburat, luni, în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan. Un înalt oficial taiwanez a declarat că exercițiul militar a Chinei avut o „atitudine ofensivă”, scrie NationalInterest.
Tiparele de zbor ale exercițiului au fost, de asemenea, notabile, deoarece păreau să arate că Taiwanul este înconjurat din trei părți. Potrivit analiștilor, desfășurarea mai multor raiduri spre est a arătat că armata chineză are capacitatea de a lovi ținte în estul Taiwanului.
Armata chineză „continua să-și sporească pregătirea pentru luptă, făcând exercițiile sale de rutină mai complexe și mai realiste, luând în considerare posibilele intervenții americane și japoneze”, a relatat ziarul Partidului Comunist, „Global Times”.
Su Tzu-yun, la Institutul Taiwan pentru Apărare Națională și Cercetare în Securitate, susține că exercițiul militar a coincis și cu vizita unui diplomat american la Taipei. După semnarea unui pact SUA-Taiwan, China „a fost extrem de furioasă” trimițând 20 de avioane de război către Taiwan, a menționat el.
Modul în care s-au desfășurat exercițiile a fost de a arăta că „PLA că are capacitatea de a izola Taiwanul dacă SUA și Japonia intenționează să-l ajute”, afirmă expertul.
Într-un alt semn al escaladării în regiune, administrația Joe Biden a lansat un nou avertisment la adresa Chinei, cerându-i să își schimbe politica față de Taiwan.
Ministrul chinez de Externw, Wang Yi, a fost citat spunând că Washingtonul trebuie să facă eforturi mari pentru a reveni la ceea ce el a numit „practica periculoasă” a administrației Trump de manifesta în mod deschis sprijin pentru Taiwan. Și a adăugat că pentru Beijing nu e „loc de compromis” în această privință.
Recent, amiralul Phil Davidson, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a fost întrebat despre capacitatea Americii de a descuraja un atac chinez asupra Taiwanului.
„Factorul nostru convențional de descurajare se erodează în regiune, și asta din cauza progreselor mari pe care le-au înregistrat chinezii”, a spus amiralul.
China „continuă să militarizeze regiunea, desfășurând noi echipamente în avanposturile sale artificiale, folosind aerodromuri pentru a sprijini tot mai multe operațiuni militare”, a mai spus oficialul american.
Beijingul desfășoară, de asemenea, exerciții militare la scară largă în Marea Chinei de Sud, „cu accent pe debarcări amfibie și cu diverse scenarii de atacuri maritime”.
Acestea „sunt amplificate de o armată de nave ale Garzii de Coastă a Chinei, bărci de pescuit și alte forțe para-militare care servesc drept multiplicatori de forțe”, a explicat Davidson.
China revendică Taiwanul democratic ca propriul său teritoriu și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul său.
Ministrul taiwanez al Apărării anunța în 2020 că țara sa a cheltuit aproape 900 de milioane până anul trecut pentru a-și echipa forțele aeriene împotriva incursiunilor chineze, descriind presiunea Beijingului drept „uriașă”.