FM HK Management Ltd, subsidiara din Hong Kong a Soros Fund Management LLC a început să se pregătească de investiții imobiliare în China încă de la începutul acestui an, iar George Soros s-a întâlnit cu dezvoltatori și agenți din Hong Kong, scriu cei de la Bloomberg, precizând că dintre clienții fondului fac parte oligarhi din China și Hong Kong.

Toate discuțiile se fac într-o strictă confidențialitate, departe de ochii presei. Michael Vachon, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Soros Fund Managemen, dar și Dai Jixin, de la SFM HK Management au refuzat să comenteze informațiile.

Rapida creştere a împrumuturilor după declanşarea crizei financiare mondiale, în 2008, a provocat o îndatorare masivă a numeroaselor societăţi şi administraţii locale ce ar putea deveni insolvabile în cazul în care creşterea va continua să se încetinească, iar preţurile din sectorul imobiliar să se reducă, consideră FMI.
Au început să dispară cumpărătorii de terenuri
În oraşul Changsha, cu 7 milioane de locuitori, aproape că nu mai există dezvoltatori dornici să bage bani în terenuri, anunţă Reuters. Şi asta deşi, anul trecut, oamenii de afaceri se călcau în picioare la licitaţiile guvernamentale. Acum însă, este pustiu.
“Piaţa terenurilor scade atât de accentuat… de parcă toţi dezvoltatorii ar fi dispărut peste noapte. Acum trebuie să facem eforturi să găsim cumpărători din alte regiuni ale ţării. Este cu adevărat o perioadă dificilă”, a afirmat un oficial guvernamental care se ocupă cu vânzările de terenuri, care a dorit să rămână anonim.
Chinezii au băgat mii de miliarde de dolari în "proiecte fantomă"
Publicața LA Times a găsit aici cel puțin cinci proiecte de infrastructură – pe care le califică drept "ridicole" -, finanțate de guvernul chinez, doar ”de dragul dinamizării și dezvoltării sectorului”.

Conform calculelor LA Times, sunt cel puțin 1.700 de miliarde de dolari din bugetul guvernului chinez înghițiți de proiecte de acest gen.

Cei de la Business Insider au publicat în vara acestui an un articol în care arătau proiectele imobliare fantomă, mii de locuinţe în care nu stă nimeni.

Roubini: "Aeroporturi pustii şi autostrăzi către nicăieri"

Analistul economic Nouriel Roubini spunea de curând: Chinezii au construit enorm. Numai că acum au blocuri goale, aeroporturi pustii şi autostrăzi către nicăieri. Toate aceste proiecte duc la investiţii neperformante.

Prețurile apartamentelor din marile orașe au fost mult supraevaluate, în ciuda măsurilor restrictive impuse de guvernul de la Beijing.

Conform unei anchete realizată în peste 30 de orașe mari din China, proprietățile imobiliare din 11 orașe au prețuri ce depășesc de la 30% la 50% un indice de referință care ține cont de 11 factori, printre care infrastructura și puterea de cumpărare.

Diferența ajunge chiar la 70% în unele orașe. Conform cifrelor oficiale, prețurile apartamentelor erau în luna octombrie mai mari cu 0,2% față de luna anterioară și cu 8,6% față de perioada similară a anului trecut.

Guvernul de la Beijing a început să impună măsuri împotriva creșterii prețului la apartamente încă din luna aprilie, una dintre ele fiind interzicerea băncilor de a acorda credite pentru cei care vor să-și cumpere un al treilea apartament.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/rPILhiTJv7E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>