AUR și USR pare că au o înțelegere prin care vor suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Un document apărut recent putea să pună probleme șefului statului, mai ales că l-ar fi atins într-o privință mai delicată, averea sa.
Klaus Iohannis, propunere de a fi invitat în Parlament pentru a da explicații cu privire la averea sa
În ședința de luni seară a Birourilor Permanente Reunite, reprezentanții USR au votat alături de cei ai AUR pentru invitarea președintelui Klaus Iohannis în plenul reunit al Parlamentului ca să dea explicații legate de averea sa.
Cu toate că cererea a venit din partea reprezentanților AUR, ea a fost votată și de USR. PNL și UDMR au salvat însă situația. Astfel, luni seară s-a supus la vot suplimentarea ordinii de zi cu acest punct, invitarea președintelui în Parlament.
În timp ce USR și AUR au votat „pentru” și au adunat 7 voturi, 11 reprezentanți ai PNL și UDMR au votat „împotrivă”, iar PSD s-a abținut de la vot, astfel că șeful statului a mai mai fost nevoit să vină în Parlament.
Tensiuni majore între Klaus Iohannis și USR
Relația dintre Iohannis și USR s-a răcit după ce USR a ieșit din coaliția cu PNL și UDMR pentru a bifa o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu care a și trecut. Apoi, șeful statului a început să atace pe unde a apucat partidul condus de Dacian Cioloș.
Acum câteva zile, purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuț Moșteanu, s-a arătat siderat de atacul lansat de președintele Klaus Iohannis împotriva partidului pe care îl reprezintă. Atunci, Iohannis a etichetat USR drept „crizatori”, care au vrut „să arate cât de importanți sunt, dar au sfârșit prin a se vedea cât de neimportanți sunt”.
„Președintele i-a păcălit pe milioanele de români cărora le-a cerut votul ca să ”îi scape de PSD”. Să spui că USR a blocat reformele în justiție, în administrație și în domeniul pensiilor, este o ticăloșie politică. Să spui că astăzi te apuci de treabă cu PSD, „cei care vor să fie alături de noi”, înseamnă că trădezi votul a milioane de români.
USR a fost în stradă împotriva ticăloșiilor PSD-ului condus de Liviu Dragnea. Ne-am luptat pentru o justiție curată și pentru o Românie europeană. Când am intrat la Guvernare, i-am avertizat de la început: s-a terminat cu combinațiile politice pe sub masă.
Nu am acceptat să ne punem semnătura pe un tun de 50 miliarde de lei, mită pentru baroni. Și asta i-a deranjat. Nu am acceptat să le numim toți incompetenții în companiile de stat. Pentru asta ne-au numit „drulăi”. Acum suntem numiți „crizatori”, iar PSD sunt cei cu care se pot face reforme. Asta e o deformare a realității”, a spus Ionuț Moșteanu pe pagina sa de Facebook.