10 milioane de reclamații de despăgubire la adresa Rusiei

Un registru internațional al cererilor de despăgubire pentru daunele provocate de invazia Rusiei ar putea aduna 10 milioane de reclamații, a declarat miercuri directorul acestuia.

„Nu voi fi surprins dacă se va ajunge la 10 milioane”, a declarat Markian Kliucikovski, potrivit AFP.

Kliucikovski este directorul executiv al registrului, care este legat de organismul pentru drepturi al Consiliului Europei.

Registrul va aduna „cereri legate de pierderi de vieți omenești și răniri, legate de strămutarea sau deportarea forțată, legate de tortură și alte tipuri de suferințe fizice, inclusiv violența sexuală în timpul conflictelor”, a declarat Kliucikovski jurnaliștilor la sediul Consiliului Europei din Strasbourg.

Alte categorii ar include „cereri de despăgubire legate de pierderea de venituri sau proprietăți, cereri de despăgubire legate de pierderea de afaceri (și) cereri de despăgubire legate de daune aduse mediului”, a adăugat el.

Consiliul Europei, care cuprinde 46 de state membre, a fost înființat pentru a monitoriza și a apăra drepturile omului în Europa în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Membrii au dat afară Rusia în urma invaziei sale din 2022 în Ucraina, în februarie.

La summitul din luna mai a anului trecut, care a avut loc la Reykjavik, s-a convenit să se creeze Registrul daunelor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei pentru a înregistra prejudiciile cauzate de la începutul războiului. În cele din urmă, acesta va stabili un total financiar în vederea obținerii de reparații de la Moscova.

Ucrainenii pot depune cererile într-o aplicație

Kliucikovski, un expert juridic ucrainean, a declarat că nu are o estimare a sumei pe care țara ar putea-o solicita în cele din urmă Rusiei. El a adăugat că între patru și șase milioane de ucraineni au fugit în străinătate, iar două milioane au fost strămutați în țara lor.

Ucrainenii au timp până la sfârșitul lunii aprilie să își înregistreze cererile online, folosind o aplicație guvernamentală existentă, numită Diia.

„Ideea este de a face acest lucru la fel de simplu și de ușor ca și cum te-ai conecta de pe un telefon”, a declarat Kliucikovski.

Reclamanții pot adăuga dovezi precum „fotografii ale celor întâmplate, declarații sau certificate sau orice consideră ei că este important”, a adăugat el.

În timp ce Diia suferă „aproape zilnic” atacuri cibernetice, Kliucikovski a declarat că toate datele privind cererile de despăgubire vor fi stocate în afara Ucrainei.

Nu e de așteptat ca Rusia să plătească, cel puțin pentru moment

Compilarea informațiilor a fost doar un prim pas, discuțiile internaționale continuând să se desfășoare cu privire la modul de finanțare a despăgubirilor, a adăugat el.

„În conformitate cu dreptul internațional, Rusia este un stat agresiv și are datoria de a acorda despăgubiri pentru încălcările sale”, a declarat Kliucikovski.

„Într-un scenariu civilizat, Rusia s-ar conforma și ar plăti … dar nu ne așteptăm la asta pentru moment”, a adăugat el.

Acest registru se adaugă la o serie de măsuri menite să ajute Ucraina să obțină despăgubiri. În martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în deportarea copiilor ucraineni.

În plus, planul de a crea un tribunal special pentru crime de război în Ucraina, probabil tot la Haga, fusese discutat la summitul de la Reykjavik.