Până acum, suma totală a sprijinului britanic a ajuns la 400 de milioane de lire sterline.

„După 12 zile este deja clar că Putin a făcut un calcul greșit, i-a subestimat pe ucraineni, rezistența lor eroică, le-a subestimat liderul și a subestimat unitatea Occidentului”, a spus premierul britanic, potrivit Sky News.

Acesta a adăugat că Marea Britanie, Țările de Jos și Canada „au mobilizat un sprijin mai practic și susținut pentru Ucraina, care va coordona eforturile comunității internaționale de a oferi asistență pe termen lung și neclintită acum și în viitor.”

„Acesta este momentul ca prietenii Ucrainei să creeze o coaliție de sprijin umanitar, economic și militar defensiv pentru a se asigura că Putin eșuează”, a exclamat Boris Johnson.

Reamintim că premierul britanic va prezenta curând un „plan internațional de acţiune” pentru a determina eșecul invaziei ruse în Ucraina şi îşi va intensifica întâlnirile diplomatice, săptămâna viitoare, la Londra, conform Downing Street.

Vladimir Putin „trebuie să eşueze şi trebuie să ne asigurăm că eşuează în acest act de agresiune”, a declarat prim-ministrul britanic într-un comunicat de presă.

Planul lui Boris Johnson are șase puncte

„Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, ci trebuie să o apărăm de tentativele persistente de a rescrie regulile prin forţă militară”, a spus acesta.

Planul lui Boris Johnson are șase puncte și nu presupune ca aliații occidentali să se angajeze în acțiuni militare împotriva Rusiei, ci vizează îngenunchierea economică a Moscovei, scrie The Guardian. În ceea ce o privește, Marea Britanie vrea să accelereze sancționarea oamenilor de afaceri ruși, așa că Downing Street va trimite luni în parlament pachetul de măsuri în acest sens.

O presiune economică mai mare exercitată asupra lui Vladimir Putin

În primul rând, Boris Johnson propune o coaliție umanitară internațională pentru a ajuta civilii din Ucraina. El cere și sprijin pentru capacitățile de autoapărare ale țării dar și o presiune economică mai mare exercitată asupra lui Vladimir Putin. Calea diplomatică este cea preconizată pentru a obţine dezescaladarea, dar în același timp, Boris Johnson vrea lansarea unor demersuri „rapide” pentru a consolida securitatea în zona euro-atlantică.

Premierul britanic va încerca să mobilizeze comunitatea internațională în acest scop. El se va întâlni cu prim-miniștrii Canadei și Olandei, iar marți urmează să-i primească la Londra pe liderii din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia (grupul de la Vișegrad) – țări care se confruntă cu un aflux de refugiați cauzat de invazie.