Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Josep Borell, au cerut noi sancțiuni împotriva Federației Ruse.

În plenul Parlamentului European, Charles Michel a declarat că mai devreme sau mai târziu Uniunea Europeană va trebui să impună sancțiuni asupra petrolului și gazului rusesc. De asemenea, președintele Consiliului European a denunțat crimele împotriva umanității din orașul Bucha, acolo unde mai mulți civili au fost găsiți împușcați, dar și crimele din alte orașe ale Ucrainei.

Cred că măsuri împotriva petrolului şi chiar a gazului vor fi necesare mai devreme sau mai târziu”, a mai spus acesta, adăugând „astăzi, ne exprimăm indignarea faţă de crime împotriva umanităţii, împotriva civililor nevinovaţi de la Bucea şi din numeroase alte oraşe. O dovadă în plus a faptului că brutalitatea rusă împotriva poporului ucrainean nu are limite”.

În cursul zilei de marți, Comisia Europeană a propus înăsprirea sancțiunilor împotriva țării condusă de Vladimir Putin, punând capăt achizițiilor de cărbune rusesc. Amintim că acesta reprezintă 45% din importurile din Uniunea Europeană. De asemenea, porturile europene au fost închise pentru navele rusești.

Tot în plenul Parlamentului European, el a reamintit că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina nu este o operațiune specială, așa cum o numește Vladimir Putin, subliniind că Uniunea Europeană caută probe pentru ca cei responsabili de crimele de război să fie pedepsiți.

Charles Michel a avut și un mesaj pentru soldații ruși și spune ”dacă vreţi să nu fiţi parte a crimelor împotriva fraţilor voştri ucraineni, renunţaţi la luptă, depuneţi armele. Unii au sugerat să acordăm azil acestor soldaţi ruşi care nu mai pun în aplicare ordinele. Cred că este o idee bună”.

Sancțiunile cerute marți nu vor fi singurele

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că sancțiunile propuse în cursul zilei de marți nu vor fi ultimele.

Șefa CE a mai spus că este momentul ca atenția să fie îndreptată către veniturile pe care Federația Rusă le obține din vânzarea de combustibili fosili, subliniind că sancțiunile blocului comunitar sunt ”pertinente”.

Ursula von der Leyen este de părere că sancțiunile afectează Rusia mult mai mult, decât cuvintele.

Într-o altă ordine de idei, șefa CE a mai spus că peste 40 de țări au adoptat sancțiuni împotriva Rusiei și se așteaptă ca restul țărilor să nu se opună acestora.

„E crucial pentru China şi pentru restul lumii ca ea să aibă o poziţie privind războiul. În calitate de membru al Consiliului de Securitate, China are obligaţia să nu rămână neutră”, a spus Von der Leyen.

Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene a adus în discuție și necesitatea diversificării resurselor.

SUA ne furnizează cel puţin 15 milioane de metri cubi de gaz lichefiat pentru a înlocui gazele din Rusia. De asemenea, ne propunem să avem 50 de milioane de metri cubi anual pentru a înlocui o treime din gazele care ne veneau din Rusia”, a spus şefa executivului UE.

Modul în care se termină războiul din Ucraina, extrem de important

Atunci când i-a venit rândul în plenul Parlamentului European, Josep Borell a declarat că cel mai important aspect este modul în care conflictul armat din Ucraina se va încheia.

„Contează cum se încheie acest război. Pentru că dacă se încheie cu o ţară distrusă şi dominată, dezmembrată şi cu milioane de morţi, nu este sfârşitul pe care ni-l dorim. Iar dacă nu vrem asta, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”, a spus șeful diplomației Uniunii Europene.

Înaltul Reprezentant consideră că poate ar fi mai înțelept ca ucrainenii să primească mai multe arme, în loc să audă zilnic că sunt eroi.

„Poate că trebuie să le spunem mai puţin că sunt eroi şi să le dăm mai multe arme (…). Am dat Ucrainei peste un miliard de euro pentru apărare. Însă un miliard de euro este ce îi plătim lui (Vladimir) Putin zilnic pentru energia pe care ne-o dă. Această diferenţă enormă ne arată cât de important este să punem în practică ce ne-a cerut Consiliul, să reducem dependenţa”, a pledat Josep Borell.

Pe de altă parte, acesta a declarat că europenii s-au obișnuit să fie sub protecția Statelor Unite ale Americii, însă a precizat că este momentul ca toate statele europene să își sporească cheltuielile din domeniul apărării.