Preşedintele Tayyip Erdogan susţine că peste 250.000 de imigranţi din Siria se îndreaptă către graniţa comună din nord-estul regiunii Idlib, la doar câteva săptămâni de la reluarea bombardamentelor trupelor ruseşti şi cele ale guvernului sirian. Turcia găzduieşte în prezent peste 3,7 milioane de refugiaţi sirieni, cea mai mare populaţie de imigranţi din lume.
Potrivit Reuters, Ankara se teme de un nou val de refugiaţi din Idlib, unde aproape 3 milioane de sirieni trăiesc în ultima porţiune de teritoriu controlată de rebeli după ce forţele guvernamentale ruse şi siriene şi-au intensificat luna trecută bombardamentele asupra unor ţinte din regiune.
„În prezent, între 200.000 şi 250.000 de refugiaţi se îndreaptă spre graniţele noastre. Încercăm să îi oprim prin unele măsuri, dar nu este uşor. Este greu, sunt şi ei oameni”, a afirmat Erdogan într-o conferinţă la Ankara.
În condiţiile de iarnă vitrege riscă să ducă la escaladarea crizei imigranţilor, ONU avertizează că 284.000 de sirieni şi-au părăsit casele la începutul săptămânii.
Armata rusă, în special, a distrus spitalul Kivan din orașul Kensafra din sudul Idlib, ultimul rămas în picioare în regiune. În plus, una dintre moscheile orașului a fost distrusă. De teama bombardamentelor rusești, populaţia din zonă a părăsit în mare parte orașul, ceea ce a redus numărul victimelor.
În ciuda acordului semnat în luna septembrie a anului trecut între Turcia, Rusia şi Iran, artileria rusă şi siriană au continuat să lovească mai multe oraşe şi sate din regiune. Cel puţin opt persoane, între care şi cinci copii, au fost ucise în timpul bombardamentelor de miercuri din oraşul Idlib. Bombardamentul s-a soldat cu 16 răniţi, dintre care unii sunt în stare critică, potrivit lui Abdel Rahmane.
În faţa afluxului de persoane strămutate, „clădiri publice precum moschei, garaje, oficii de căsătorie şi şcoli sunt utilizate pentru a găzdui familiile”, a indicat recent Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN-OCHA).
Regimul se declară hotărât să recucerească regiunea Idlib, aflată sub controlul jihadiştilor din Hayat Tahrir al-Sham (fosta aripă siriană a Al Qaida) şi al unor grupări ale rebelilor.
Între lunile aprilie şi august, regimul Bashar al-Assad, susţinut de aviaţia rusă, îşi intensificase bombardamentele. Violenţele uciseseră aproape o mie de civili în regiune, potrivit OSDO.
Totuşi anul 2019 a fost cel mai puţin sângeros de la începutul războiului, conform acestei organizaţii neguvernamentale, care a înregistrat 11.215 decese în cursul celor 12 luni. Conform Agerpres, conflictul din Siria, declanşat în martie 2011 în urma reprimării de către Damasc a manifestaţiilor prodemocraţie, s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate.
Ankara face presiuni pentru un nou acord
Între timp, Turcia a anunţat că nu se va retrage din posturile sale de observaţie din regiunea Idleb din nord-vestul Siriei, unde forţele regimului de la Damasc, susţinute de aviaţia rusă, şi-au intensificat bombardamentele începând cu 16 decembrie, transmite AFP.
Armata turcă a creat 12 posturi de observaţie în regiunea Idleb ca urmare a acordului încheiat în septembrie 2018 între Moscova, aliata regimului sirian, şi Ankara, care îi susţine pe rebeli. Acordul era destinat evitării unei ofensive a guvernului de la Damasc în această regiune, ultimul bastion al rebelilor şi al luptătorilor jihadişti sirieni, dominat de Hayat Tahrir al-Cham (HTS, o fostă ramură a Al-Qaida) şi în care trăiesc 3 milioane de persoane.
Forţele regimului de la Damasc au încercuit pe 23 decembrie unul din cele 12 posturi de observaţiei ale Turciei, după ce au recucerit teren în regiunea Idleb, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH).
„Noi respectăm acordul încheiat cu Rusia şi ne aşteptăm ca şi Rusia să respecte acest acord” a declarat ministrul turc al apărării Hulusi Akar, citat duminică pe contul de Twitter al ministerului. „Nu vom evacua sub nicio formă aceste 12 posturi de observaţie, nu le vom părăsi”, a adăugat ministrul, care a făcut aceste declaraţii în timpul unei inspecţii a forţelor armatei turce, însoţit de oficiali militari, în provincia Hatay din sudul ţării, în apropierea frontierei cu Siria.
Îngrijorată de un nou flux de refugiaţi sirieni, Turcia face presiuni pentru un nou acord de încetare a focului şi a trimis la Moscova o delegaţie lunea trecută.