Inițiativa a fost susţinută sâmbătă atât de Fondul Monetar Internaţional, cât şi de Statele Unite, în timp ce şefii financiari ai blocului au încheiat discuţiile de două zile, transmite Reuters.

India doreşte un efort global colectiv pentru a face faţă problemelor generate de criptomonede precum bitcoin, iar ministerul de finanţe a anunţat că a organizat un seminar pentru statele membre G20, pentru a discuta cum să creeze un cadru comun.

La reuniunea G20 de la Bengaluru, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că este ”esenţială” instituirea unui cadru de reglementare puternic, dar a adăugat că Statele Unite nu au sugerat nicio interdicţie totală.

”Nu am sugerat interzicerea totală a activităţilor cripto, dar este esenţial să punem în aplicare un cadru de reglementare puternic. Colaborăm cu alte guverne”, a spus Yellen.

Se interzic criptomonedele?

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, le-a spus reporterilor, după ce a avut o întâlnire cu ministrul indian de finanţe, Nirmala Sitharaman, că interzicerea activelor cripto ar trebui să fie o opţiune.

Anunțul vine după ce Guvernul premierului indian Narendra Modi a dezbătut de câţiva ani elaborarea unei legi care să reglementeze sau chiar să interzică criptomonedele, dar nu a luat o decizie finală.

Mai mult, rezerva Bank of India a spus că criptomonedele ar trebui interzise  deoarece sunt asemănătoare unei scheme Ponzi.

De asemenea, FMI a prezentat un plan de acţiune în nouă puncte pentru modul în care ţările ar trebui să trateze activele cripto, punctul numărul unu fiind o cerere pentru a nu acorda criptomonedelor statutul de mijloc legal de plată.

Astfel de eforturi au devenit o prioritate pentru autorităţi, a spus fondul, după prăbuşirea unui număr de platforme criptografice şi active în ultimii doi ani, adăugând că a nu face nimic acum este ”de nesuportat”.

G20 au discutat despre datoriile ţărilor în curs de dezvoltare, criptomonede şi inflaţie

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 au discutat de miercuri despre problemele datoriilor din economiile în curs de dezvoltare, criptomonede şi presiunile inflaţioniste globale, au declarat oficiali indieni.

Deblocarea restructurării datoriilor pentru economiile aflate în dificultate şi stimularea ajutorului pentru Ucraina au fost temele dezbătute în cadrul întâlnirii, în care secretarul de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, ar urma să preseze China să contribuie rapid la reducerea datoriilor pentru ţările cu venituri mici şi medii.

Preşedinţia Indiei a G20 vine într-un moment în care ţările vecine din Asia de Sud, Sri Lanka, Bangladesh şi Pakistan, au solicitat un ajutor de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în ultimul an, din cauza încetinirii economice cauzate de pandemia de Covid-19 şi de Războiul din Ucraina.

Se pare că India elaborează o propunere pentru ţările G20, pentru a ajuta naţiunile debitoare, cerând creditorilor, inclusiv China, cel mai mare creditor suveran din lume, să accepte o reducere mare a împrumuturilor.