Războiul din Ucraina: Rusia are planuri până la sfârșitul lui 2026

Planurile strategice ale Rusiei până în 2024 includ ocuparea completă a regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina și cucerirea unor porțiuni din Oblastul Harkov, până la râul Oskil.

Forțele armate ruse intenționează apoi să controleze sectoare semnificative din regiunile Zaporojie, Dnepropetrovsk și Harkov până la sfârșitul anului 2026, inclusiv orașele-cheie Harkov, Dnipro și Zaporojie.

Ministrul de externe ucrainean, Dmîtro Kuleba, a atras atenția într-un articol publicat în Foreign Affairs Magazine că mulți se îndoiesc de dorința Ucrainei de a continua lupta, din cauza sentimentelor pesimiste predominante.

„Cu aproape doi ani în urmă, Rusia a declanșat o invazie pe scară largă în Ucraina. Pe măsură ce se apropie o nouă iarnă, voci sceptice privind viitorul țării devin tot mai pregnante – nu doar în cadrul discuțiilor diplomatice sau al planificărilor militare, ci și în presă și în analizele experților. Majoritatea nu propun în mod explicit ca Ucraina să renunțe complet la luptă, dar pesimismul, susținut de argumente aparent raționale, are consecințe strategice clare, fiind în același timp periculos și greșit”, a subliniat Dmîtro Kuleba.

Informațiile furnizate de serviciile de informații germane indică faptul că nu există planuri imediate pentru atacuri ale Rusiei îndreptate spre direcțiile Herson sau Odesa.

Kremlinul urmărește să obțină controlul asupra teritoriilor situate pe malul stâng al râului Nipro, transformând râul într-un nou front al conflictului.

Armata rusă este dispusă să suporte pierderi de până la 100.000 de militari pe an.

Rușii nu au de gând să facă pace

Raportul mai menționează că Rusia se bazează pe scăderea sprijinului occidental pentru Ucraina și discută despre așa-numitele „negocieri de pace” fără intenții serioase de a le materializa.

Conform raportului serviciilor secrete germane legat de războiul din Ucraina, Kremlinul nu are niciun interes într-un armistițiu.

Ministrul ucrainean de externe a afirmat că „o victorie a Ucrainei va necesita rezistență strategică și viziune” și că „factorii de decizie politici din Washington și alte capitale trebuie să aibă în vedere tabloul general și să rămână pe calea cea bună”.

„Scepticii au dreptate că recenta noastră contraofensivă nu a dus la recuperarea teritoriilor ocupate, așa cum a reușit armata ucraineană în toamna anului 2022 în regiunea Harkov și în orașul Herson. Observatorii, inclusiv cei din Ucraina, au anticipat rezultate similare în ultimele luni, iar când succesul imediat nu s-a materializat, mulți au cedat în fața pesimismului. Cu toate acestea, pesimismul este nejustificat și ar fi o eroare să permitem ca această lipsă de succes să influențeze deciziile politice viitoare. În schimb, factorii de decizie politici din Washington și alte capitale trebuie să aibă în vedere imaginea de ansamblu și să rămână pe drumul cel bun. O victorie a Ucrainei va necesita rezistență strategică și viziune – așa cum s-a întâmplat în cazul recentei noastre contraofensive, eliberarea fiecărui kilometru pătrat de teritoriu necesită sacrificii enorme din partea soldaților noștri – dar nu există îndoială că victoria este posibilă”, a mai adăugat ministrul de externe.

El a subliniat că o victorie a Rusiei ar inspira alți lideri agresori la nivel mondial să adopte aceeași strategie ca și Vladimir Putin în Ucraina: „În decursul aproape a doi ani de război brutal în Ucraina, președintele rus, Vladimir Putin, a crescut nivelul de implicare până la punctul în care compromisurile sunt imposibile. Orice alt rezultat decât o înfrângere clară a Rusiei în Ucraina ar avea consecințe îngrijorătoare, nu doar pentru țara mea – ar declanșa un haos global care ar amenința în cele din urmă și Statele Unite și aliații lor. Liderii autoritari și agresorii din întreaga lume urmăresc cu atenție evoluția aventurii militare a lui Putin. Succesul său, chiar și parțial, i-ar inspira să urmeze aceeași cale. Înfrângerea lui va demonstra fără echivoc absurditatea încercării.”