Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat marți că va propune prelungirea stării de alertă în România pentru încă 30 de zile. Anunțul său vine după ce, luni, Ludovic Orban, a transmis că starea de alertă va fi cel mai probabil prelungită. Starea de alertă din prezent urmează să expire în 16 august.
„Propunerea mea ca ministru al Sănătății este de a prelungi starea de alertă. Rămâne ca și CNSU, cu domnul prim ministru Ludovic Orban, să decidă dacă da sau nu. Noi considerăm necesar în acest moment, încă 30 de zile”, a explicat Nelu Tătaru, într-un interviu pentru Libertatea.
Ministrul Sănătății și-a exprimat speranța ca numărul de noi cazuri zilnice să nu depășească 1.200, ceea ce ar însemna că „ne așezăm într-un platou”.
„Dar regula este respectarea precauțiilor. Dacă nu vom avea o transmitere accentuată, va scădea numărul de cazuri”, a a mai spus ministrul.
Premierul Ludovic Orban, a anunţat, luni, că starea de alertă va fi, cel mai probabil, prelungită. „Orice decizie va ţine cont de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem până astăzi, dacă nu apar ameliorări, reduceri semnificative, cel mai probabil vom prelungi starea de alertă”, a spus Orban, la sediul PNL. Orban a precizat că nu se iau în calcul noi măsuri restrictive. Prelungirea stării de alertă se face prin hotărâre de guvern.
Ministrul Sănătății a dezvăluit sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă că ceea ce a declarat președintele Iohannis în conferința de miercuri este eronat. Nelu Tătaru precizează că datele și scenariile ce au ajuns la Administrația Prezidențială și au fost transmise președintelui au fost greșite.
Concret, Ministrul Sănătății se referă la datele stabilite de comisia de specialiști privind cele trei scenarii în care se va putea merge la școală după 14 septembrie, despre care președintele Klaus Iohannis a vorbit în conferința de presă de miercuri.
„Toate scenariile sunt lucrate și au fost lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin INSP, și Ministerul Sănătății în special. Evaluarea, pregătirea acelor scenarii, precum și datele, au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a afirmat ministrul.