Săptămâna viitoare, Guvernul Orban va prelungi starea de alertă cu încă o lună, până la mijlocul lunii octombrie. Masca va rămâne în continuare obligatorie în spaţiile publice deschise şi în mijloacele de transport în comun.
La alegerile locale, alegătorii vor trebui să scoată masca de protecţie pentru identificare, iar cei aflaţi în carantină nu vor beneficia de urna mobilă.
Toţi cei care vor intra în secţiile de votare vor purta măşti, iar statul va achiziţiona de urgenţă astfel de dispozitive medicale pentru dotarea celor care nu au. De asemenea, secţiile de votare vor fi dotate şi cu substanţe dezinfectante, iar alegătorii trebuie să-şi dezinfecteze mâinile de două ori, la intrarea şi la ieşirea din secţia de vot.
Alegătorii își vor da masca jos
Totuşi, alegătorii care vor veni la vot la alegerile locale din 27 septembrie îşi vor da jos masca obligatorie, pentru a fi identificaţi de operatorul de tabletă şi de preşedintele secţiei de votare, scrie adevarul.ro, citând surse politice.
”Din punct de vedere legal, identificarea este obligatorie de două ori în cadrul secţiei de votare“, a anunţat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică.
Acesta a mai spus că în secţiile de vot va fi păstrată distanţa de un metru între persoane şi vor exista panouri despărţitoare faţă de alegători. În plus, în secţiile de vot va fi efectuată în permanenţă aerisirea spaţiilor în care se votează.
Termometrizați, la intrarea în secțiile de vot
La intrarea în secţiile de vot, alegătorilor li se va lua temperatura, iar cei care au de la 37,3 grade Celsius în sus vor vota cu prioritate într-un loc special amenajat, care ulterior va fi igienizat cu mare atenţie, spune ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
În plus, cei care au COVID-19 pot solicita urna mobilă pentru a vota ca orice bolnav aflat în tratament. În fine, oficialul AEP susţine că, în acest an, costul total al alegerilor locale a crescut la circa un miliard de lei.
Motivul – creşterea indemnizaţiilor pentru cetăţenii care fac parte din corpul electoral, precum şi o suplimentare cu 19 milioane de lei pentru măsurile de protecţie sanitară la secţiile de votare.
”Sunt foarte multe probleme”
Septimius Pârvu, specialist în bună guvernare şi procese electorale în cadrul Expert Forum, consideră că procedurile speciale de vot pe timp de pandemie sunt obligatoriu de conceput şi dat publicităţii pentru a creştere siguranţa sanitară în procesul electoral.
”Sunt foarte multe probleme de rezolvat de urgenţă. Ne sunt necesare nişte reguli stricte şi, poate, pe alocuri, o corectare a procedurilor din secţia de vot. În primul rând, să vorbim de identificarea alegătorului.
Masca este obligatoriu de dat jos, dar nu înţeleg de ce să o facem de două ori. Mai punem mâna şi pe pix sau pe ştampilă şi nu cred că este prea bine din punct de vedere sanitar să mai punem mâna pe mască şi a doua oară. Care mai e atunci rolul măştii dacă tot punem mâna pe ea?“, susţine expertul.
”Amputarea unuiui drept constituţional”
Septimius Pârvu mai susţine că pot apărea probleme şi la cei care solicită urna mobilă pentru a vota de acasă. „Cei care sunt în carantină acasă fiind suspecţi, dar neconfirmaţi după ce au intrat în contact cu o persoană cu COVID-19, nu prea au pârghiile pentru a vota.
Conform legii, pot solicita urna mobilă doar persoanele care nu se pot deplasa şi care au documente doveditoare în acest sens. În cazul celor aflaţi în izolare în situaţia de mai sus, nu au documente doveditoare pentru că DSP-urile dau un ordin telefonic de carantinare, nu dau documente.
Oamenii nu au voie să iasă din casă pentru a merge la vot, dar nici nu au baza legală pentru a solicita urna mobilă. Practic, în cazul lor se poate vorbi de o amputare a unui drept constituţional.
O altă problemă mare o avem cu urna mobilă pentru spitalele COVID-19. Nici aici nu avem proceduri, iar în lipsa acestora pericolul sanitar va fi imens. Sau cel puţin aşa va fi perceput de cei din secţiile de votare.
”Rezultatul alegerilor, viciat”
Nu ştiu câţi dintre ei vor fi foarte fericiţi şi se vor oferi să meargă cu urna mobilă la astfel de spitale în lipsa unor reguli foarte stricte.
În Macedonia, de exemplu, cu urna mobilă au mers în spitale echipe mixte din care au făcut parte şi cadre medicale care au supervizat din punct de vedere sanitar procesul de votare al celor infectaţi cu noul coronavirus“, spune expertul.
Septimius Pârvu spune că, în concluzie, lipsa procedurilor speciale pentru aceste alegeri locale pe timp de pandemie va afecta buna desfăşurare a procesului electoral, dar şi rezultatul acestuia.
”Procesul nu a fost transparent”
”Din păcate, până în prezent aceste probleme nu s-au discutat. Sau, în cel mai bun caz, Guvernul a discutat despre aceste lucruri, dar procesul nu a fost transparent. Ceea ce e important este ca această procedură să fie gata din timp, ca alegătorii să înţeleagă ce înseamnă mersul într-o secţie de votare.
Am vrea ca aceste măsuri să se facă şi prin discuţii cu cei care vor fi în secţiile de votare, cu experţi electorali şi să nu se publice, sperăm, pe 26 septembrie noaptea. Altfel, riscăm să avem haos în secţiile de votare într-un proces electoral atipic care, oricum, din cauza noului coronavirus, va aduce în faţa urnelor cu 10-15% mai puţini votanţi în comparaţie cu precedentele alegeri locale“, a precizat Septimius Pârvu.
În acest context, dacă avem în vedere că la alegerile din 2016 au votat 44,26% dintre bucureşteni, un mic calcul ne arată că cel mult un votant din trei va mai merge în acest an să aleagă primarul Capitalei.
Foto: INQUAM / Octav Ganea