Se prelungeşte valabilitatea programelor naţionale de sănătate. Guvernul vrea să le asigure continuitatea

A fost aprobată o hotărâre prin care se prelungeşte valabilitatea programelor naţionale de sănătate până la sfârşitul lunii martie 2021. Guvernul a luat decizia pentru a asigura continuitatea acestora, deoarece încă nu este aprobat bugetul pentru anul viitor.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Executivul a aprobat în şedinţa de astăzi, 11 decembrie, hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018”, este transmis într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Conform actului normativ, structura programelor naţionale de sănătate, obiectivele acestora, precum şi orice alte condiţii şi termene necesare implementării şi derulării acestora se vor prelungi până sfârşitul lunii martie a anului viitor.

„Este o decizie necesară pentru asigurarea continuităţii activităţilor prevăzute în cadrul programelor naţionale de sănătate, în condiţiile în care nu este aprobat încă bugetul pentru anul viitor. În anul 2021, ne propunem eficientizarea programelor de sănătate şi gândim reorganizarea acestora pentru a răspunde nevoilor actuale ale pacienţilor noştri”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Distribuția dozelor de vaccin gripal este finalizată

Ministerul Sănătății informează că pentru acest sezon s-au achiziționat aproximativ 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Campania se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către Direcţiile de sănătate publică s-a realizat în mai multe etape, începând cu data de 14 septembrie, aminteşte ministerul.

Până la data de 29 noiembrie, au fost vaccinate 864.796 de persoane din categoriile la risc, conform monitorizărilor realizate de INSP.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, IACRS şi pneumonii) este în scădere, în săptămâna 48 de monitorizare fiind de 31.874, cu 63,9% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (88.394) şi cu 27,4% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (43.954) – scăderi posibil datorate şi subraportărilor din perioada sărbătorilor legale, indică Ministerul Sănătăţii.

Până în prezent, a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul. Nu s-a înregistrat niciun deces confirmat cu virus gripal.