Proiectul, denumit Baltic Sea Hydrogen Collector (BHC), presupune construirea unor conducte offshore care vor conecta Finlanda continentală și Suedia cu insula finlandeză Åland și Germania până în 2030.
Se doreşte crearea unei pieţe a hidrogenului în plină expansiune
Scopul proiectului BHC – care ar putea fi conectat și la alte insule energetice din regiune, precum Gotland și Bornholm din Suedia și Danemarca – este de a debloca potențialul eolian offshore semnificativ din Golful Bothnia și din regiunea Mării Baltice, creând o piață a hidrogenului în plină expansiune și conectând atât oferta, cât și cererea, potrivit unui comunicat de presă al Gasgrid.
Compania finlandeză a subliniat, de asemenea, obiectivele Declarațiilor de la Marienborg, semnate în luna august, prin care opt țări din Marea Baltică s-au angajat să construiască de șapte ori mai mult decât capacitatea eoliană offshore instalată în prezent în Marea Baltică până în 2030, ca parte a unei căi comune de a reduce la minimum dependența de combustibilii fosili din Rusia.
De asemenea, acestea au recunoscut oficial potențialul suplimentar pentru energia eoliană offshore în bazinul Mării Baltice, care se estimează că va ajunge până la 93 GW până în 2040.
În plus, Gasgrid afirmă că, prin faptul că au convenit să investigheze împreună posibilitatea de a construi proiectul BHC, cele patru companii fac pași concreți în vederea realizării viziunii EHB (European Hydrogen Backbone), dezvoltată de 31 de companii de infrastructură de gaz din regiunea Mării Baltice, transmite Offshore Energy.
„Inițiativa EHB urmărește să accelereze parcursul de decarbonizare al Europei prin definirea rolului critic al infrastructurii de hidrogen – bazată pe conducte existente și noi – pentru a permite dezvoltarea unei piețe competitive, lichide, paneuropene a hidrogenului regenerabil și cu emisii reduse de dioxid de carbon”, a declarat Gasgrid.
Aici, BHC ar putea juca un rol esențial, potrivit dezvoltatorilor săi, deoarece ar crea o piață a hidrogenului eficientă, armonizată și integrată în Europa.
Planuri importante pentru zona Mării Baltice
Colectorul de hidrogen al Mării Baltice poate oferi încredere producătorilor și utilizatorilor de hidrogen verde pentru a investi în noile lanțuri valorice ale hidrogenului și pentru a participa la satisfacerea cererii crescânde de hidrogen verde din Europa, prin crearea unui traseu garantat de la producție la utilizare, potrivit partenerilor BHC.
Dezvoltatorii de proiecte eoliene offshore care s-au alăturat proiectului BHC, OX2 și CIP, au planuri masive în Marea Baltică.
OX2 are un portofoliu de 9 GW numai în Suedia, unde divizia de investiții al Ingka Group, cel mai mare retailer din sistemul de francize IKEA, s-a alăturat recent proiectelor.
În Finlanda, OX2 a primit la începutul acestui an permise de explorare pentru două parcuri eoliene offshore în Golful Botnia.
Câteva luni mai târziu, compania a anunțat un alt proiect împreună cu Ålandsbanken Fondbolag, la sud de Insulele Åland, unde cei doi parteneri au dezvăluit deja planurile pentru un proiect de dezvoltare eoliană offshore cu 250 de turbine în 2021.
În ceea ce privește Copenhagen Infrastructure Partners, dezvoltatorul danez a încheiat un parteneriat 50/50 cu Ørsted la începutul acestui an, convenind să dezvolte împreună patru proiecte eoliene offshore la scară largă în cadrul schemei „ușilor deschise” în Danemarca.
Proiectele sunt planificate să includă capacități Power-to-X și să fie construite înainte sau în paralel cu proiectele selectate prin licitațiile guvernamentale.
Cel mai mare parc eolian plutitor din lume
În luna septembrie a acestui an, CIP a confirmat pentru Offshore Energy – Offshore Wind că a depus o cerere pentru un parc eolian plutitor la scară de un gigawatt în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică.
Proiectul, care ar putea include, de asemenea, capacități Power-to-X (hidrogen verde), ar fi primul parc eolian de acest tip din Danemarca și cel mai mare din lume, dacă va fi aprobat pentru a fi construit până în 2027.
Pe 16 decembrie, Gasgrid a subliniat că există un potențial semnificativ pentru producția și utilizarea hidrogenului în țările din jurul Mării Baltice, precum și pentru dezvoltarea producției de energie eoliană offshore și de hidrogen, deoarece regiunea Mării Baltice are condiții excelente pentru producția de energie eoliană onshore și offshore.
„Cu investiții strategice în infrastructură, energie regenerabilă și producția de hidrogen, până la 55% din obiectivul de hidrogen curat definit în planul REPowerEU poate fi produs în regiune, sprijinind simultan proiecte inovatoare de decarbonizare în fiecare țară, precum și ajutând UE să își îndeplinească obiectivele generale”, a declarat Gasgrid.