Fumatul și țigările electronice ar putea fi interzise în spațiile publice exterioare din UE

Fumatul și țigările electronice ar putea deveni interzise în spațiile publice exterioare! Guvernele europene sunt de acord cu planul propus de Uniunea Europeană (UE) pentru a extinde interdicțiile de fumat.

Planul UE sugerează guvernelor să interzică fumatul țigărilor și țigărilor electronice în locuri publice deschise, cum ar fi stațiile de transport, terasele barurilor și cafenelelor, plajele sau locurile de joacă pentru copii.

Olivér Várhelyi, noul comisar european pentru sănătate din Ungaria, a fost de acord cu linia generală a CE. El a spus că revizuirea regulilor este necesară pentru a proteja mai bine cetățenii europeni de fumatul pasiv și de expunerea la aerosoli, atât în spații închise, cât și în anumite zone exterioare.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă în mod clar că nu există un nivel sigur sau acceptabil de expunere la fumatul pasiv. Emisiile pasive provenite de la țigările electronice pun, de asemenea, în pericol persoanele aflate în apropiere, indiferent dacă acestea conțin sau nu nicotină”, a spus el.

Olivér Várhelyi
Olivér Várhelyi (SURSA FOTO: European elections)

Propunerea legislativă este doar o recomandare, ci nu o obligație

În Parlamentul European (PE), deputații de stânga au criticat un compromis propus de partidele de centru-dreapta și dreapta, spunând că acesta este prea blând în privința țigărilor electronice. Pe de altă parte, parlamentarii de dreapta consideră că UE nu ar trebui să se implice în acest subiect prin legi.

Ministrul Sănătății din Ungaria, Péter Takács, a explicat că propunerea legislativă este doar o „recomandare” și nu o obligație pentru statele membre. Fiecare țară poate decide singură dacă va aplica măsura.

Nu există o interdicție obligatorie. Acest lucru este diferit de legile stricte legate de tutun pe care Comisia Europeană (CE) ar putea să le propună în viitor.

Péter Takács
Péter Takács (SURSA FOTO: Facebook, Takács Péter – egészségügyi államtitkár)

Germania și Grecia se opun

Decizia UE vine la câteva zile după ce Parlamentul European a respins ideea. Doar Germania și Grecia s-au abținut de la vot în timpul unei întâlniri a miniștrilor Sănătății din blocul comunitar, care a avut loc marți la Bruxelles, Belgia.

Și alte țări membre au fost nemulțumite de propunere, dar au acceptat-o până la urmă.

„Regret rezultatul votului din Consiliul de Sănătate cu privire la subiectul mediului fără fum de tutun, dar cred, de asemenea, că este o victorie a la Pirus pentru adversarii țigărilor electronice.

Țigările electronice și cele convenționale nu ar trebui tratate în mod egal și că cele electronice pot ajuta fumătorii să renunțe la fumat”, a declarat deputatul și medicul german Peter Liese.

Peter Liese
Peter Liese (SURSA FOTO: Twitter, Peter Liese)

La rândul său, Thomas Steffen, secretar de stat la Ministerul Sănătății din Germania, a mărturisit că Bundesratul (instituția care reprezintă landurile germane) a pus la îndoială dovezile științifice care susțin interdicțiile în aer liber. El a avertizat că recomandarea UE ar putea afecta veniturile restaurantelor și ar crea probleme pentru afaceri în aplicarea acestor reguli.

Ministrul Sănătății din Grecia, Spyridon-Adonis Georgiadis, s-a abținut de la vot, argumentând că înainte de a propune recomandarea, CE ar fi trebuit să analizeze impactul. În Grecia, unde 42% dintre persoanele de peste 15 ani fumează, clima și poziția geografică ar face mai dificilă implementarea interdicțiilor.

Miniștrii Sănătății din România și Cehia au cerut mai multe studii care să arate clar riscurile țigărilor electronice, dar chiar și așa au sprijinit recomandarea UE.