Radio France Internationale prezintă tensiunile care iau amploare între Etiopia, Egipt, dar și Sudan. Potrivit sursei citate, autoritățile sudaneze și egiptene sunt nemulțumite de construirea barajului. Acestea se tem că debitul și, implicit, nivelul fluviului, ar urma să scadă simțitor, lucru care ar pune în pericol cele două țări.

Amintim faptul că, recent, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU a fost convocată la solicitarea Tunisiei, pentru a discuta această problemă. Deși Egiptul acuză Etiopia că îi amenință însăși existența, directorul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu afirmă că se poate ajunge la un acord.

La rândul lor, oficialii ONU susțin că un acord între cele trei țări este posibil, însă doar dacă există încredere reciprocă. Totodată, aceștia au subliniat faptul că este nevoie de transparență, dar și angajament pentru un astfel de acord.

„Se poate ajunge la un acord cu privire la GERD (Marele baraj al Renașterii). Pentru a ajunge la un acord optim, încrederea, transparența și angajamentul vor fi esențiale. Deși s-au înregistrat progrese în multe domenii în timpul negocierilor, nu s-a ajuns la un consens cu privire la unele aspecte critice, cum ar fi dispozițiile pentru gestionarea secetelor prelungite, amenajarea în amonte și în aval a GERD și un mecanism de soluționare a litigiilor”, a declarat Inger Andersen, directoarea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

De cealaltă parte, ministrul egiptean de Externe, Sameh Choukri, a declarat că barajul reprezintă „o amenințare existențială” pentru țara sa și a solicitat „un acord juridic obligatoriu”.

În același timp, el a mai menționat că gestionarea crizei de către Uniunea Africană se află în impas, așa că autoritățile de la Cairo solicită adoptarea de către Consiliul de Securitate a unui proiect de rezoluție propus de Tunisia.

Ce spune Egiptul 

Ministrul egiptean susține totodată că programul respectiv este „echilibrat și constructiv”.

„Dacă supraviețuirea sa este amenințată, Egiptul nu va avea de ales decât să-și apere și să-și protejeze dreptul inerent la viață garantat de lege”, a avertizat Sameh Choukri.

La rândul său, ministrul de Externe al Sudanului, Mariam al-Mahdi, a declarat că și țara sa își dorește intervenția Consiliului de Securitate, cu scopul de a se ajunge la un acord obligatoriu din punct de vedere juridic.

El a subliniat faptul că lipsa unui răspuns al ONU ar echivala cu o undă verde pentru ca Etiopia să continue umplerea rezervorului barajului.

În acest context, trimisul ONU pentru Cornul Africii, Parfait Onanga-Anyanga, a cerut „tuturor părților să abordeze această problemă în mod constructiv și să evite orice declarații care ar spori tensiunile într-o regiune care se confruntă deja cu o serie de provocări”.

„Fiecare dintre țările care împart apele Nilului au atât drepturi, cât și responsabilități, iar utilizarea și gestionarea acestei resurse naturale necesită angajamentul continuu al tuturor națiunilor implicate, cu bună credință, pentru a ajunge la un acord comun”, afirmă el.