ANSVSA avertizează că soluțiile de deparazitare a animalelor au efecte grave asupra oamenilor

Din cauza numărului tot mai mare de copii care au ajuns la spital după ce au fost expuși la soluții destinate deparazitării animalelor, ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) a propus o măsură drastică: interzicerea vânzării acestor produse în farmaciile veterinare.

Soluțiile respective, utilizate în mod obișnuit pentru tratarea și protejarea animalelor împotriva paraziților, au fost folosite greșit de către unii părinți sau îngrijitori, ceea ce a dus la efecte secundare grave asupra sănătății copiilor.

Această decizie a stârnit o reacție negativă puternică, în special în rândul populației din mediul rural. Mulți dintre aceștia consideră că interdicția va îngreuna considerabil creșterea și întreținerea animalelor domestice și a păsărilor, pe care se bazează pentru hrană și venituri. Oamenii din aceste zone sunt de părere că, fără acces la soluțiile de deparazitare și alte produse veterinare de bază, vor întâmpina dificultăți majore în îngrijirea adecvată a animalelor lor.

De altfel, farmaciile veterinare se confruntă deja cu o penurie de medicamente esențiale, pe care locuitorii din mediul rural le foloseau în mod obișnuit pentru a-și trata animalele.

Lipsa acestora complică și mai mult situația, făcându-i pe mulți să se întrebe cum vor reuși să asigure sănătatea și bunăstarea animalelor în viitorul apropiat.

„Vorbim de acele tratamente care se fac zilnic, se fac imediat ce apare un animal, cu o anumită suspiciune”, a declarat Ionică Nechifor, preşedinte Asociaţia Animalelor.

Soluțiile vor fi eliberate doar pe bază de rețetă

Decizia a fost luată de ANSVSA în urma creșterii alarmante a cazurilor în care copii au fost spitalizați după ce au fost spălați cu aceste soluții de deparazitare, folosite în mod necorespunzător de către părinți.

ANSVSA
Sediul ANSVSA

Potrivit noilor reglementări, tratamentele cu aceste substanțe vor putea fi efectuate doar pe baza unei rețete eliberate de un medic veterinar, ceea ce va limita accesul necontrolat la aceste produse și va asigura o utilizare mai sigură și corectă a lor.

„Se poate aplica pentru că avem oameni responsabili, avem medici veterinari în fiecare comună și intervențiile medicilor la solicitarea proprietarilor, în general, este promptă”, spune Teodor Harabagiu, director DSV Botoșani.

Pe de altă parte, fermierii contestă afirmațiile făcute de reprezentanții DSV. Aceștia susțin că măsurile propuse nu reflectă realitatea din teren și că vor afecta negativ activitatea lor. Fermierii argumentează că soluțiile de deparazitare sunt esențiale pentru sănătatea animalelor lor și că restricționarea accesului la aceste produse va crea dificultăți majore în gestionarea efectivelor și menținerea sănătății acestora, transmite Antena 3.

În contextul acestor schimbări, va fi esențial să observăm modul în care autoritățile vor reuși să găsească un echilibru între asigurarea siguranței medicale și menținerea sustenabilității în agricultură și creșterea animalelor în România.

Este important de menționat că recent au fost raportate cazuri tragice în care copii au decedat după ce au fost spălați pe cap cu soluții destinate deparazitării animalelor. Ca urmare a acestor incidente grave, autoritățile au început să implementeze măsuri pentru a preveni astfel de situații în viitor.