Soluțiile de deparazitare pentru animale vor fi scoase din farmacii

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a decis să interzică comercializarea soluțiilor de deparazitare pentru oi, vaci și capre în farmaciile de profil. Această măsură vine după ce zeci de copii au fost spălați accidental cu astfel de soluții și au ajuns în stare gravă la spital. În prezent, trei dintre acești copii sunt internați la Spitalul de Copii din Iași. În viitor, persoanele care doresc să achiziționeze aceste soluții vor avea nevoie de o rețetă medicală.

Într-un incident recent, trei fetițe – două din Bacău, cu vârste de 7 și 9 ani, și una din Suceava, de 2 ani – au fost internate în secția de toxicologie a spitalului din Iași. Două dintre ele au necesitat tratament în terapie intensivă din cauza gravității stării lor. Această situație subliniază importanța măsurilor de siguranță și a reglementărilor stricte în utilizarea produselor de deparazitare.

„Este o situație dramatică, având în vedere că avem în istoricul spitalului și cazuri de deces. Sunt extrem de toxice. Părinții merg pe ideea că dacă au administrat animalelor și sunt ok, este ok și pentru copii”, a declarat Alina Belu, manager spitalul de copii din Iași.

Pentru a preveni apariția unor astfel de incidente, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) propune modificarea legii, astfel încât toate medicamentele utilizate pentru deparazitarea oilor, vacilor, caprelor și altor animale din gospodărie să nu mai fie disponibile în farmaciile veterinare.

farmacie
SURSA FOTO: Dreamstime

Soluțiile sunt utilizate necorespunzător

Ioan Oleleu, vicepreședinte al ANSVSA, a declarat că, prin această modificare, substanțele antiparazitare de tip concentrat, autorizate pentru utilizare la animale, vor putea fi achiziționate exclusiv din depozite specializate. În plus, pentru a cumpăra aceste substanțe, va fi necesară o notă de comandă semnată de un medic veterinar.

Gabriel Ciobanu, de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSV) Iași, a explicat că această măsură a fost implementată din cauza utilizării necorespunzătoare de către unii proprietari, care a dus la situații grave de intoxicare. El a menționat că, anterior, aceste substanțe erau vândute pe baza rețetelor veterinare.

Eusebiu Condurache, medic veterinar, a subliniat pentru ProTV că aceste medicamente sunt destinate strict uzului veterinar și sunt concepute pentru anumite specii țintă. Deși au fost testate pe animale mari de fermă și sunt cunoscute reacțiile adverse în cazul acestora, ele nu au fost testate pe oameni.

În România, doar în prima parte a acestui an, zeci de copii au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost spălați cu substanțe destinate uzului veterinar.

Proiectul de lege a fost finalizat și trimis către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru a fi informată Comisia Europeană. După această etapă, ANSVSA intenționează să modifice și să publice ordinul în Monitorul Oficial.

În cazul recent de la Bacău, se pare că mama fetițelor a utilizat o substanță cumpărată acum doi ani de la o vecină. La Suceava, părinții fetiței de doi ani au achiziționat produsul direct din farmacie. În ambele cazuri, poliția a deschis dosare penale pentru vătămare corporală din culpă. Până în prezent, Protecția Copilului nu a dispus preluarea copiilor implicați în aceste incidente.