UE ia în considerare plafonarea subvențiilor pentru fermele mari

Fermierii cu exploatații mari ar putea pierde finanțările din partea UE, având în vedere că la Bruxelles se poartă discuții tot mai intense despre plafonarea subvențiilor.

Noua Politică Agricolă Comună ar putea aduce modificări semnificative pentru marii fermieri, printr-o posibilă plafonare a subvențiilor. Conform discuțiilor tot mai frecvente de la Bruxelles, fondurile alocate exploatațiilor mari ar putea fi diminuate, iar sumele economisite ar urma să fie redistribuite către fermele mici și mijlocii.

fermieri, agricultura
SURSA FOTO: Dreamstime

Europarlamentarul Daniel Buda a prezentat această perspectivă în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport” de la Agro TV, subliniind că situația nu este favorabilă fermierilor cu terenuri extinse. Deși în trecut s-a reușit blocarea unei măsuri similare, de data aceasta există șanse mari ca plafonarea subvențiilor să fie pusă în aplicare.

”Pe partea de plafonare, nu vă dau vești bune. Se discută foarte mult de plafonare. Deja se schimbă oarecum conceptul acesta. (…) Vreau să vă spun că se discută astăzi la modul serios de a se introduce această plafonare în agricultură.

Să ne înțelegem, banii vor rămâne mai departe în România, dar se dorește să se meargă cu ceea ce înseamnă sprijinirea fermierilor mici și mijlocii, în logica că fermierii mici și mijlocii au acces mai greu la finanțare, și atunci trebuie să îi sprijinim pe ei”, a declarat Daniel Buda pentru Agro TV.

În contextul posibilei plafonări a subvențiilor, europarlamentarul român subliniază importanța ca statul să asigure o distribuire eficientă a fondurilor, astfel încât acestea să ajungă la fermierii activi. De asemenea, el atrage atenția asupra fenomenului „vânătorilor de subvenții”, adică persoane care primesc fonduri APIA fără a desfășura activități agricole efective.

„Mai întrebam uneori, în diverse discuții formale sau informale, ce diferență este între acel proprietar de teren care stă în Cluj, în București, care nu are nicio legătură cu terenurile și încasează subvențiile, și acel cetățean care are condiții modeste de viață și se duce la primărie și obține ajutor social?

Nu este nicio diferență. Sunt la fel, niște beneficiari de resurse financiare care nu se întorc înapoi în agricultură. Aceste subvenții trebuie să se întoarcă înapoi în producție”, a adăugat Daniel Buda.

Daniel Buda
SURSA FOTO: Facebook, Daniel Buda

Sume alocate pentru 2024

Amintim că, pe 17 februarie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat proiectul de hotărâre care stabilește plafoanele financiare pentru anul 2024. Conform acestuia, fermierii care solicită subvențiile ANT vor beneficia de ajutoare financiare pentru diverse tipuri de culturi arabile și alte specii agricole.

Potrivit documentului, suma totală alocată ajutoarelor pentru sectorul vegetal este de 405.251.618 lei, echivalentul a aproximativ 81.452.700 euro.  Această sumă va fi distribuită după cum urmează:

  • 381.960.498 lei (echivalentul a 76.771.350 euro) vor fi alocați pentru culturile de pe teren arabil;
  • 24.628 lei (echivalentul a 4.950 euro) vor fi destinați pentru culturile de in și cânepă pentru fibră;
  • 10.358.589 lei (echivalentul a 2.082.003 euro) vor fi acordați pentru cultura de tutun;
  • 376.133 lei (echivalentul a 75.600 euro) vor fi alocați pentru cultura de hamei;
  • 12.531.771 lei (echivalentul a 2.518.797 euro) vor fi destinați pentru sfecla de zahăr.

Mai multe puteți afla aici.