Așadar, Guvernul pregătește „ordonanța austerității bugetare”. Aceasta va intra în primă lectură în ședința de luni, 2 septembrie. Premierul Marcel Ciolacu speră ca aceasta să fie adoptată tot în această săptămână, în ședința de miercuri.
Guvernul pregătește ordonanța austerității bugetare
Proiectul prevede multiple reglementări. Ele vizează optimizarea cheltuielilor publice și consolidarea disciplinei financiare, potrivit informațiilor apărute recent.
Astfel, majoritatea cheltuielilor făcute de instituțiile publice vor fi reduse, inclusiv la nivel local.
Va fi suspendată și aprobarea de către Guvern, în cazuri temeinic justificate, a organizării de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante din instituțiile și autoritățile publice.
Aceasta ar putea fi reluată după 31 decembrie 2024.
Anumite bonusuri pentru bugetari nu se vor mai acorda în 2024
Trebuie menționat și că anumite bonusuri pentru bugetari nu se vor mai acorda în acest an. Totodată, autoritățile au luat în calcul mai multe măsuri care îi vizează în mod special pe debitori.
În primul rând, va fi anulat un procent de 85% din valoarea dobânzilor, penalităților și accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiții.
O altă măsură arată că debitorii pot renunța la efectele suspendării actului administrativ fiscal pentru a beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor pentru obligațiile bugetare în cazul cărora s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv.
Debitorii trebuie să depună o cerere de renunțare la efectele suspendării actului administrativ fiscal până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv.
În același timp, anumiți debitori pot beneficia de conversia unui procent de 10 % din obligațiile bugetare principale restante până la data de 31 august 2024 în credit fiscal.
Acest lucru se face la recent. De asemenea, trebuie îndeplinite mai multe condiții.
O altă măsură prevede penalități pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect
O altă măsură prevede și penalități pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect. În cazul acestora, contribuabilul datorează începând cu data de 1 ianuarie 2025 o penalitate de nedeclarare de 0,10% pe fiecare zi, comparativ cu 0,8% în prezent.
Aceasta se aplică începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate.