Experții numesc acest lucru ”o schimbare istorică care ar putea transforma complet cultura plăților în Europa”, scrie site-ul lituanian madeinvilnius.lt.

După cum a raportat un portal de știri spaniol, OK Diario, Uniunea Europeană intenționează să introducă o limită comună pentru utilizarea numerarului. În prezent, limita este de 7 EUR. Asta înseamnă că nu se pot plăti sume mai mari de bani în numerar, ci doar electronic – prin transfer sau card.

Scopul acestor schimbări este de a combate economia subterană, spălarea banilor și criminalitatea financiară.

De ce vrea Europa să restricționeze plata în numerar

Instituțiile UE spun că restricțiile sunt necesare pentru a combate economia subterană, spălarea banilor, corupția și alte infracțiuni financiare. Se crede că reducerea plăților în numerar va facilita controlul fluxurilor de numerar și colectarea taxelor.

Pe de altă parte, această decizie a provocat și multe critici: mulți europeni sunt îngrijorați de restricțiile de confidențialitate și de posibilele probleme, de exemplu, pierderea accesului la un cont bancar sau întâmpinarea defecțiunilor tehnice.

Cum va afecta această procedură unele state europene

Dacă această directivă va fi aprobată de Uniunea Europeană, modificările vor afecta multe state, inclusiv Lituania. În multe țări, plățile mai mari în numerar sunt foarte populare, mai ales atunci când se achiziționează bunuri imobiliare sau mașini.

Astfel de tranzacții, conform noii proceduri, ar trebui efectuate numai prin intermediul băncilor. Acest lucru ar contribui la reducerea semnificativă a dimensiunii economiei subterane, dar ar provoca și neplăceri persoanelor obișnuite să folosească numerar sau nu au acces la mijloace electronice.

Când vor intra în vigoare noile restricții pentru numerar

Deși încă nu se cunoaște data exactă a intrării în vigoare a directivei UE, experții prevăd că Uniunea Europeană ar putea aproba legea chiar din 2025. Statelor membre li se va acorda apoi o anumită perioadă de tranziție pentru a se adapta la noile reguli.

Numerarul nu va dispărea complet, dar rolul său în viața de zi cu zi ar putea fi în curând redus semnificativ. Consumatorii vor trebui să-și schimbe obiceiurile și să se adapteze din ce în ce mai mult la plățile digitale, subliniază publicația lituaniană.