Decizia privind scrutinul ar urma să fie luată după o încetare completă a focului în Ucraina, ceea ce partea americană consideră că s-ar putea întâmpla până la sfârșitul lunii aprilie.
Ucraina: încetarea focului, apoi prezidențiale
Un prim semn că Ucraina se îndreaptă spre alegeri ar putea apărea în jurul datei de 5 mai, termenul limită pentru ca parlamentul să decidă asupra prelungirii legii marțiale. Aceasta este o condiție esențială pentru desfășurarea unui proces electoral liber.
Conform legislației ucrainene, campania electorală trebuie să dureze cel puțin 60 de zile, ceea ce ar permite organizarea scrutinului la începutul lunii iulie.
Totuși, oficialii electorali avertizează că ar avea nevoie de cel puțin trei luni pentru actualizarea listelor de alegători, având în vedere dificultățile cauzate de conflict. În acest context, un oficial guvernamental de rang înalt a declarat pentru The Economist că Zelenski ar putea insista pentru organizarea rapidă a alegerilor, în luna iulie, considerând că un termen comprimat ar limita șansele opoziției de a se mobiliza.
Presiuni mari din partea SUA
Statele Unite, prin președintele Donald Trump, au cerut în repetate rânduri Ucrainei să organizeze alegeri, iar liderul american a sugerat chiar că nu îl va mai recunoaște pe Zelenski ca președinte legitim dacă scrutinul nu va avea loc.
În același timp, oficialii ucraineni sunt îngrijorați că o campanie electorală îndelungată ar putea destabiliza și mai mult țara, în contextul războiului. Un oficial citat de The Economist a avertizat că un proces electoral prelungit ar putea „sfâșia țara”, argumentând că o campanie mai scurtă ar fi benefică pentru stabilitatea Ucrainei.
Mineralele pe care le râvnește SUA
Ucraina este bogată în pământuri rare, care sunt foarte apreciate de industria high-tech și râvnite de Statele Unite, notează Le Point. Administrația Donald Trump vrea să intre în posesia a 50% din aceste minerale, ca o compensare, potrivit președintelui american, pentru sprijinul financiar acordat în cei trei ani de conflict cu Rusia.
Subsolul ucrainean este deosebit de bogat în litiu, grafit, titan și pământuri rare. Termenul colectiv se referă la 17 elemente similare din punct de vedere chimic, utilizate pe scară largă în tehnologia modernă și industrie, după cum relatează BBC. Aceste elemente sunt esențiale în anumite ramuri ale high-tech, în industria de apărare sau chiar pentru energiile regenerabile.
Ucraina are zăcăminte consistente de litiu – necesar pentru bateriile telefoanelor mobile, uraniu – pentru funcționarea centralelor nucleare, grafit – pentru bateriile mașinilor electrice și titan -apreciat în sectorul aerospațial. La acestea se adaugă petrolul și gazul.