Pe 8 aprilie, Reuters informa că trei rezervoare care alimentează capitala Columbiei, Bogota, cu 70% din apă, au o capacitate de 16,9% după ce fenomenul meteorologic El Niño a adus în țară temperaturi ridicate și o secetă devastatoare, la finele anului 2023.

Bogota a implementat un plan de raționalizare a apei

Drept urmare, Bogota a implementat un plan de raționalizare a apei care a afectat nouă regiuni și cel puțin nouă milioane de oameni. Locuitorii din anumite zone nu vor avea acces la apă timp de 24 de ore, iar ciclul va începe la fiecare 10 zile. Oficialii vor reevalua strategia la fiecare două săptămâni, informează Thecooldown.

„Să nu irosim nicio picătură de apă în Bogota în acest moment”, a declarat primarul orașului Bogota, Carlos Galan. „Ne va ajuta ca aceste restricții să poată fi ridicate mai repede sau reduse”, a adăugat el.

Bogota se alătură capitalei Mexicului şi zonelor înconjurătoare, unde locuiesc aproximativ 21 de milioane de oameni, care se confruntă de ani de zile cu penuria de apă din cauza precipitaţiilor scăzute, atribuite schimbărilor climatice, precum şi a sporirii populaţiei şi a infrastructurii învechite.

Este îngrijorător?

Fenomenul El Nino a ajuns în Columbia la sfârşitul anului 2023, provocând temperaturi ridicate şi secete care au dus la incendii de pădure în întreaga ţară şi au dus rezervoarele la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

El Niño este un model meteorologic natural care apare la fiecare doi până la șapte ani și crește riscul fenomenelor extreme. Cu toate acestea, creșterea temperaturilor globale cauzată de activitățile umane pare să intensifice acest ciclu.

„Până în urmă cu aproximativ 50 de ani, schimbările în radiația solară au jucat un rol semnificativ în modelarea tiparelor El Niño. Începând cu anii 1970, vedem semnale clare care pot fi atribuite doar consecințelor schimbărilor climatice provocate de om”, susține Paul Wilcox, autorul principal al unui studiu publicat în revista Yale Environment 360.

Pe lângă penuria de alimente și apă, evenimentele meteorologice extreme au dus la strămutări, costuri vertiginoase ale asigurărilor și răspândirea exacerbată a bolilor.

În timpul fenomenului El Nino, vânturile care suflă spre vest de-a lungul Ecuatorului încetinesc, iar apa caldă este împinsă spre est, creând temperaturi mai ridicate la suprafaţa oceanului.

„El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Nu se ştie încă dacă acest lucru se va întâmpla în 2024, dar cred că este mai probabil decât să nu se întâmple”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice din cadrul UE.

Modelele climatice sugerează o revenire la condiţiile El Nino la sfârşitul verii boreale şi posibilitatea ca El Nino puternic să se dezvolte spre sfârşitul anului, a precizat Buontempo.

SURSA FOTO: Dreamstime

Care sunt soluțiile

Pentru a evita cele mai grave consecințe pe termen lung ale supraîncălzirii Pământului, comunitatea științifică recomandă limitarea poluării, în special prin eliminarea treptată a combustibililor cu energie murdară, cum ar fi gazul, petrolul și cărbunele.

Trecerea la energia cu panouri solare este o modalitate de a începe să culegeți beneficiile energiei curate, inclusiv facturi mai mici la electricitate și o calitate mai bună a aerului.

De asemenea, renunțarea la sticlele de apă de unică folosință este o altă modalitate simplă de a ajuta planeta, deoarece majoritatea materialelor plastice sunt fabricate din combustibili murdari precum uleiul de motor și benzina.