Impulsionaţi de creşterea de 10,6% consemnată anul trecut de vânzările de produse nealimentare, cea mai mare din ultimii şase ani, investitorii imobiliari au început să construiască sau se pregătesc de dezvoltarea a şase centre comerciale, care vor înghiţi peste 400 mil. euro. Noile malluri se vor adăuga celor peste 60 de proiecte deja funcţionale şi vor creşte suprafaţa de retail modern cu 8% până la circa 3,2 milioane de metri pătraţi. „Creşterile vânzărilor în piaţa de retail îi încurajează pe dezvoltatori să investească sau să repornească proiecte anunţate în trecut şi atrag atenţia retailerilor internaţionali care nu sunt prezenţi încă în România“, spune Andrei Văcaru, Capital Markets Consultant & Head of Research în cadrul JLL.
Investiţiile programate pentru anul viitor au o valoare dublă faţă de cele care au fost încheiate în acest an pe segmentul de retail. În primul semestru din 2015 au fost deschise două malluri, a căror construcţie a necesitat circa 220 mil. euro, şi altele trei s-au extins, ceea ce a făcut posibilă depăşirea pragului de trei milioane de metri pătraţi. Francezii de la Auchan au alocat 60 mil. euro pentru dezvoltarea mallului Coresi Shopping Resort din Braşov, iar sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI), alături de Real4You, au investit 160 mil. euro în Mega Mall din Pantelimon. Singurul mall a cărui deschidere este promisă până la finalul anului este Shopping City Timişoara, dezvoltat de NEPI, însă inaugurarea acestuia ar putea fi amânată pentru anul viitor.
Noua ţintă: Timişoara
În ultimul deceniu, antreprenorul ieşean Iulian Dascălu a dominat piaţa timişoreană cu Iulius Mall. Situaţia s-ar putea schimba începând de anul viitor, când se va deschide Shopping City Timişoara. NEPI investeşte circa 78 mil. euro în centrul comercial construit în locul fostei fabrici Dermatina din Timişoara şi pune pe piaţă, într-o primă fază, circa 55.000 mp închiriabili, care vor putea fi extinşi până la 80.000 mp.
Ca răspuns la concurenţa impusă de NEPI, Dascălu a anunţat recent că vrea să înceapă în această toamnă construcţia unei replici a complexului urbanistic Palas Iaşi. Mega-proiectul de 220 mil. euro va îngloba Iulius Mall Timişoara, la care se adaugă şapte clădiri de birouri, săli de conferinţe şi un parc de 55.000 mp. Openville va dubla suprafaţa de retail pe care Dascălu o deţine deja în Timişoara, până la 134.000 mp. Într-o primă etapă, construcţia va începe cu 80.000 mp de spaţii de birouri, care ar trebui livrate în ultimul trimestru din 2017.
În plus, dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, aflat în proces de restructurare a afacerilor din România, a obţinut luna trecută finanţare din partea Băncii de Export Import a Ungariei pentru 65% din costul de dezvoltare a unui mall în Timişoara. Investitorul a anunţat că va începe construcţia în această toamnă şi şi-a fixat ca termen de inaugurare prima jumătate a anului 2017. Totuşi, ţinând cont că proiectul nu este unul de mari dimensiuni, acesta ar putea fi finalizat spre finalul lui 2016. Acesta ar fi primul centru comercial construit de Plaza Centers în România, după încercările eşuate de la Miercurea Ciuc şi Casa Radio din Bucureşti. În ultimele luni, investitorul a încasat 12 mil. euro din vânzarea a trei terenuri din Târgu Mureş, Hunedoara şi Iaşi, pe care le cumpărase înainte de criză în vederea dezvoltării unei reţele de centre comerciale la nivel naţional.
Tot în oraşul de pe Bega, divizia de investiţii a grupului Alpha Bank a anunţat că va investi 80 mil. euro într-un mall de 50.000 mp şi o clădire de birouri de şapte etaje. Proiectul este gestionat de TBE Business Solutions, firma lui Ali Ergun Ergen, cel care a contribuit la dezvoltarea primelor malluri din România.
Timişoara are o densitate de spaţii de retail de 334 mp la mia de locuitori, poziţionându-se pe ultimele locuri printre marile oraşe ale ţării.
Aglomeraţie de malluri
Chiar dacă o treime din suprafaţa de retail a ţării se regăseşte în cele 16 centre comerciale din Bucureşti, asta nu împiedică investitorii să mai adauge noi malluri pe harta Capitalei. Pentru anul viitor este programată inaugurarea celui de-al cincilea mall de mari dimensiuni din ţară. Dezvoltat în locul fostei baze sportive Spartac de către Sonae Sierra şi Caelum Development, ParkLake ar putea fi deschis înainte de Paşte, după o investiţie de circa 180 mil. euro. Acesta va fi primul mall dezvoltat de portughezii de la Sonae Sierra în România, după ce lucrările la mallul Adora Craiova au fost oprite la stadiu de structură în 2009, din cauza concurenţei Electroputere Park.
Un alt nume nou intrat pe sectorul investiţiilor în malluri este cel al antreprenorului Florin Pogonaru. El este singurul român care pregăteşte deschiderea unui mall nou în 2016. Proiectul Veranda este în construcţie în locul fostei fabrici Prodplast din zona Obor şi implică o investiţie de 60 mil. euro.
În acest moment, Bucureştiul este unul dintre cele mai aglomerate oraşe din ţară, cu o densitate de 534 mp de spaţiu de retail la mia de locuitori, de peste trei ori media naţională.
Expansiune în provincie
Aflat de mai bine de un an în vârful listei cu cei mai mari proprietari de spaţii comerciale moderne din România, NEPI intenţionează să construiască un mall şi la Piatra Neamţ. Sud-africanii au cumpărat anul trecut terenul fostei fabrici Sil Foresta şi vor să ridice aici, pe parcursul anului viitor, un centru comercial cu o suprafaţă de 29.000 mp. Tot anul viitor ar putea începe şi construcţia primului centru comercial din Satu Mare, unde NEPI a comasat un teren achiziţionat de la Real4You cu un lot ce a aparţinut fabricii Sarmex, urmând să mai adauge o parcelă aflată acum în proprietatea autorităţii locale, potrivit unei declaraţii făcute de primarul oraşului. Reprezentanţii NEPI au declarat pentru Capital că analizează achiziţia de terenuri pretabile pentru construcţii de retail în oraşe din ţară în care fondul nu este încă prezent.
Şi oraşul de sub Tâmpa a revenit pe radarul investitorilor. AFI Europe România a cumpărat luna trecută terenul foste fabrici Hidromecanica din Braşov de la retailerul franco-belgian Cora România. Proprietarul AFI Palace Cotroceni vrea să construiască aici, până în octombrie 2017, un mall cu trei etaje, în suprafaţă de 45.000 mp, şi o clădire de birouri de 11.000 mp. Tot în Braşov, NEPI intenţionează să extindă galeria comercială a Carrefour, iar polonezii de la Echo Investment vor să construiască un mall în locul fostei fabrici Fartec, proiect amânat de dinainte de criză.
În concluzie, anul viitor se anunţă a fi unul bogat în evenimente pentru sectorul de retail, care beneficiază şi el de pe urma revenirii întregii pieţe imobiliare.
402 mil. euro au încasat, anul trecut, proprietarii centrelor comerciale funcţionale, bani care sunt direcţionaţi, cu precădere, către plata datoriilor