‘O anchetă a parchetului administrativ suprem a constatat numeroase încălcări ale perioadei de facturare (…) Parchetul a cerut Comisiei de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei (DKEVR) să demareze procedura de anulare a licenţei acordate CEZ’, a declarat Ţaţarov la postul de televiziune bTV.
Procurorul a cerut, de asemenea, impunerea unei amenzi pentru fiecare caz în parte. El a reproşat comisiei că nu şi-a respectat atribuţiile ca autoritate în domeniul reglementării, ‘aprobând fără probleme numeroase cheltuieli’ ale CEZ.
Valoarea facturilor la electricitate din ianuarie s-a ridicat la dublul celei din decembrie, din cauza majorării preţului energiei şi a perioadei mai mari de facturare decât de obicei.

Sosirea facturilor la consumatori a declanşat manifestaţii cotidiene împotriva sărăciei în întreaga Bulgarie. Protestele, care s-au îndreptat împotriva guvernului şi a întregii elite politice, au dus la demisia, la 20 februarie, a guvernului conservator condus de premierul Boiko Borisov.

Comisiei de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei anunţase că la 16 aprilie va lua o decizie în legătură cu licenţa acordată companiei CEZ. Parchetul mai desfăşoară anchete legate de practicile altor două societăţi de distribuţie a energiei electrice, EVN din Austria şi Energo Pro tot din Cehia.

Sursa: Agerpres