Mai exact, cei care au pensiile recalculate cu un stagiu complet de 20 ani se vor bucura foarte puțin în anul 2021 de acest lucru deoarece la recalculare stagiul complet va fi de 25 ani și chiar dacă sunt ”asigurați” că le va rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos, vor avea surpriza să constate că după un an, pensiile celorlalți vor crește iar ale lor vor rămane la același cuantumul pană când calculul după noua formulă va depăși această valoare, conform articolului 157 aliniat 3. din lege.
Pe de altă parte, pensionarii care vor avea bani mai mulți sunt cei care s-au pensionat după 2011. Aceștia vor avea o creștere moderată sau mai mică, deoarece la data pensionării au primit un indice de corecție care acum va fi exclus.
Astfel, din punctajul total realizat, vor trebui să scadă punctajul obținut prin aplicarea indicelui de corecție.
În ceea ce privește diminuarea punctajului total, înainte de a fi împărtit la 25 acesta va fi cuprins între 6 și 20%.
Cum se calculează punctajul maxim?
În anul 2019, punctajul obșinut din venituri anuale de 100 puncte la care sau adăugat încă 20 puncte datorită indicelui de 1,2 . Astfel, punctajul total ajunge la 120 puncte.
În cazul în care o persoană a decis să se pensioneze în anul 2019 cu punctajul total de 120 de puncte, la recalcularea din 2021 se vor lua în calcul doar 100 puncte.
Bărbații care s-au pensionat înainte de 2011 și care au avut un stagiu complet de cotizare 35 ani vor avea o creștere clară a pensiei, iar acum vor avea o recalculare cu un stagiu de 25 ani.
În cazul femeilor care sau pensionat înainte de 2011, creșterea va fi moderată deoarece au avut punctajul total cuprins între 25- 30 ani, informează dcbusiness.ro.