Este informația momentului pentru pensionari. Au fost înregistrate un număr-record de cereri de recalculare a pensiilor. Acest lucru s-a petrecut în Argeș. Dosarele care au ajuns în instanță sunt de ordinul miilor.
Mai exact, Argeșul înregistrează mii de dosare în instanță împotriva Casei Județene de Pensii. Explicația este în salarizarea din industrie, unde angajații au primit stimulente care nu se iau în calcul la pensie.
De la 1 ianuarie 2021, peste 9.000 dosare au fost înregistrate pe rolul Curții de Apel Pitești împotriva Casei Județene de Pensii Argeș. Spre comparație, de la Vâlcea (celălalt județ arondat circumscripției sale), Curtea de Apel Pitești a primit de șase ori mai puține dosare împotriva Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea.
Conform unei declarații făcute de judecătorul Ion Rebeca, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Pitești, în anul 2021, pe rolul Curţii de Apel Piteşti (Secţia I – Civilă) au fost derulate un număr de 6.544 dosare având ca obiect conflicte de asigurări sociale.
Mii de români au cerut recalcularea drepturilor la pensie
„Din numărul total de cauze, Casa Judeţeană de Pensii Argeş a avut calitatea de parte în 5.670 dosare, iar Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea a avut această calitate într-un număr de 874 cauze. În primele nouă luni din acest an au fost înregistrate pe rolul Curţii în materie de asigurări sociale un număr de 3.999 cauze, în majoritatea acestora având calitate de parte Casa Judeţeană de Pensii Argeş“, a declarat Ion Rebeca, citat de Adevărul.
Principalele motive ale acestor numeroase procese au fost: recalcularea drepturilor la pensie în raport de formele de retribuire obţinute în acord global, precum și recalcularea drepturilor la pensie în raport de sporuri şi alte venituri suplimentare pe care persoanele asigurate în sistemul public le-au realizat anterior datei de 1 aprilie 2001.
Românii au mai cerut recalcularea drepturilor la pensie în raport de stagiile complete de cotizare utilizate la determinarea punctajului mediu anual, pentru persoanele ale căror drepturi la pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977-31 martie 2001 şi au lucrat efectiv în grupa I de muncă cel puţin 20 de ani, iar în grupa a II-a de muncă cel puţin 30 de ani în cazul bărbaţilor şi 25 de ani în cazul femeilor.
Cheltuielile de judecată s-au ridicat la 3 milioane lei anul trecut
Sursa citată a explicat că, în afară de durata proceselor, o mare problemă este reprezentată de faptul că aceste procese duc la sume uriașe cheltuite din bani publici. Anul trecut, cheltuielile de judecată achitate în urma proceselor în care Casa Județeană de Pensii Argeș a fost parte s-au ridicat la 3 milioane lei. În primele 6 luni din acest an, cheltuielile de judecată plătite de Casa Județeană de Pensii Argeș au fost de peste 2 milioane lei.
„În ceea ce privește numărul mare de procese în instanță, comparativ cu alte județe din țară, trebuie avut în vedere că Argeșul a fost un județ puternic industrializat, în care se găseau foarte multe ramuri și domenii de activitate (industria ușoară, alimentară, construcții, construcții de mașini, petrochimică, fabricare combustibil nuclear etc.), iar veniturile salariale cuprindeau foarte multe alte sume sub formă de stimulente acordate salariaților, sume ce nu făceau parte din baza de calcul asupra căreia se constituiau cotele de contribuție de asigurări sociale“, a declarat Aida Enache, directoarea Casei Județene de Pensii Argeș, conform sursei menționate.