Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a venit cu ultimele detalii în ceea ce privește procesul de evaluare al dosarelor de pensii. Acest proces este necesar în vederea recalculării tuturor pensiilor, promisă de guvernanți.
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, evaluarea dosarelor de pensii are mai multe etape, printre acestea și conceperea unui „Grid de culegere de date” și transmiterea acestuia la nivelul caselor teritoriale de pensii.
De menționat că, având în vedere personalul insuficient la nivelul caselor teritoriale de pensii a fost necesară o suplimentare a acestuia.
Câte dosare au fost evaluate până acum?
Procedura se realizează prin casele teritoriale de pensii și constă în identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023.
De asemenea, este creată o bază de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.
Astfel, CNPP transmite că până în prezent au fost evaluate 3.069.000 de dosare de pensie din totalul de 4.790.807. Totodată, CNPP mai spune că are toc un proces de evaluare a legislației „astfel încât să fie identificate măsuri de natură să elimine inechitățile din sistem și să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii”, potrivit DCBusiness.
Recalcularea se face în baza unei noi legi a pensiilor
Menționăm că, președintele CNPP a explicat că procesul de recalculare trebuie făcut în baza unei noi legi a pensiilor.
„Dacă acest proces de evaluare se finalizează, procesul de recalculare trebuie făcut în baza unei noi legi a pensiilor. Deci, legea trebuie întâi aprobată, publicată în Monitorul Oficial, după aceea va trebui să elaboram și norme de aplicare a noii legi a pensiilor și după aceea avem baza legislativă, în baza căreia facem recalcularea.
Ulterior se face și procesul de recalculare. (…) Este prematur să spunem ce se va întâmpla în 2024”, a declarat Daniel Baciu.
Șeful CNPP, despre majorarea punctului de pensie
În ceea ce privește o variantă pentru majorarea punctului de pensie, acesta a spus că CNPP nu se poate pronunța asupra acestui procent.
„S-ar putea să scrie acolo 2023, punctul de pensie 1.745 de lei, să crească de la 1.586, dacă va fi acord în coaliția de guvernare”, a declarat șeful CNPP.